Законът в нашата страна сочи, че без значение дали са

...
Законът в нашата страна сочи, че без значение дали са
Коментари Харесай

Законно ли е работодателят да ни притисне да подмишем на момента споразумението за прекратяване на трудовия ни договор?

Законът в нашата страна сочи, че без значение дали са срочни или безсрочни, всички типове трудови контракти могат да бъдат прекратявани по взаимно единодушие. В практиката даже работодателите (а постоянно и служителите) избират да приключват трудовите контракти със своите чиновници по взаимно единодушие. За работодателите това е най-изгоня вид за преустановяване на трудови правни отношения, тъй като по този метод те дължат на служащия или служителя по-малко компенсации. Също по този начин да не забравяме, че процедурата за преустановяване по взаимно единодушие е най-бързата и лесна от административна позиция. От друга страна, когато договорът на някой е преустановен на това съображение, то в извънредно редки случи може сполучливо да завоюва вероятно правосъдно дело против своя шеф, когато реши да оспорва прекратяването на правните отношения.

В доста от случаите, работодателите оферират на своите подчинени подготвена бланка за разписване, която е завършена като съглашение за преустановяване на взаимоотношенията им по взаимно единодушие, а работещите не знаят какво следва да създадат, с цел да откажат.

Какви са разновидностите за това и какви права имат служащите и чиновниците?

Преди всичко би трябвало да знаете, че следва да прочетете всички детайлности в документите – причина за уволнението, законовото съображение, периоди на предизвестието, компенсациите, които ви начисляват и други Имайте поради също, че не сте длъжен да подпишете документите незабавно. Помолете служителят да ви остави време с цел да се запознаете с документите. Ако не се чувствате сигурен че разбирате написаното в документите, наложително се консултирайте с човек, който е осведомен с материята, с цел да ви изясни в детайли следва за всеки обособен случай.

Предложението и единодушието за преустановяване на контракта би трябвало да са в писмена форма и единодушието да е получено от направилата предлагането страна в 7-дневния период от приемането на молбата. Това значи, че имате право в границите на 7-дневен период да обмислите своето решение. Ако процедурата за това не бъде спазена, прекратяването на трудовия контракт ще бъде отвън законовите правила.

Понеже става въпрос за преустановяване по взаимно единодушие, то следва, че е достатъчно да не разпишете предлагането, което ще бъде изцяло задоволително да извършите своя отвод. В закона няма спомагателни условия да за даване на стимулирани отговори за какво не сте приели това предложение. Ако някой се пробва да ви притиска и затруднява с сходни условия, то следва да знаете, че това деяние от негова страна е безусловно нелегално, поучава доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право и основател на платформата mywork.bg.

Същото важи и за работодателите, когато самодейността за преустановяване на контракта по взаимно единодушие е от страна на служащия или служителя – няма условие работодателят да незабавно да се произнесе по направеното предложение, както и няма съображение да му бъдат търсени претекстове при възможен отвод да одобри.  

В случаите на липса на какъвто и да било отговор на някоя от страните, е равнозначно на безмълвен отвод. Ако пък едната от страните се съгласи с прекратяването, само че желае прекратяването на контракта да бъде от друга дата, още веднъж не се смята за реализирано взаимно единодушие.

Справка:

член 325, алинея 1, т. 1 от Кодекса на труда
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР