Законът се стовари със страшна сила върху униформен служител на

...
Законът се стовари със страшна сила върху униформен служител на
Коментари Харесай

Осъдиха столичен полицай за получен подкуп от 850 лева

Законът се стовари със страшна мощ върху еднообразен чиновник на реда.

Столичен служител на реда е дефинитивно наказан за получен рушвет от 850 лв.. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), който остави в действие решението на апелативните съдии и по този начин униформеният е наказан условно на 1 година затвор с 3-годишен изпитателен период и санкция от 2000 лв., оповестява правният уебсайт „ Лекс “.

Случаят е отпреди 4 години, когато жител подал сигнал, че полицейският контрольор му изискал парите, с цел да не му връчи призовка за шофиране с превишена скорост в столичния кв. „ Младост “.

Връчването на призовката било разпределено на наказания служител на реда, който обслужвал този регион. След като я получил, инспекторът открил, че познава нарушителя. Двамата не поддържали близки контакти, само че се познавали, защото имали кучета от една и съща порода (дакел) и обсъждали опцията да ги чифтосат.

Униформеният не бързал да потърси водача, а му се обадил седмица по-късно, ден преди да излезе в отпуск. Разбрали се мъжът да отиде в приемната на служителя на реда. Полицаят обяснил, че става дума за фотография, направена от „ тринога “, която демонстрира че водачът се движел със 125 -130 км/ч по бул. „ Александър Малинов “, без да прецизира датата и часа на осъщественото нарушаване.

Инспекторът споделил на познатия си, че има два разновидността – да му заплати „ санкция “ от 850 лв., с цел да му спомага да не му бъде отнета книжката за 3 месеца, както и 12 контролни точки или да му връчи призовката и да се оправя самичък в КАТ.

Мъжът дал отговор, че му се коства невероятно да е карал с толкоз висока скорост в града, като обяснил, че е допустимо да е превишил скоростта, само че не и с толкоз доста. След като решил, че е неправилно и кварталният контрольор да му желае пари по този метод, решил да изиска време, с цел да намерения по какъв начин да постъпи. Полицаят се съгласил, защото излизал в отпуск, като се разбрали да се срещнат още веднъж след седмица.

Междувременно мъжът разказал на другар, който пък го посъветвал да приказва с техен общ прочут, който работел в дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи. Този чиновник ревизирал в системата на КАТ и открил, че такова нарушаване не е отразено в нея, а в това време мъжът дал показания и пред прокурор за поискания му рушвет и почнало следствието.

Разследваният служител на реда и водачът говорили още веднъж след връщането от отпуск на униформения, който споделил към този момент, че засечената превишена скорост е 109 км/ч. и още веднъж обяснил, че сходно нарушаване се санкционира 850 лв. санкция, лишаване на точки и на книжката за 3 месеца. След това споделил на мъжа, че му следва още веднъж да пътува, защото ще върви на море и трябвало да решат казуса в този момент, като нарушителят трябвало единствено да даде парите. Разбрали се да се срещнат в приемната на кварталния, където била и негова колежка, която той помолил да излезе.

Полицаят взел белязаните банкноти от по 50 лв. и незабавно по-късно в приемната влезнали сътрудниците му и го арестували. Миналата година той беше наказан условно на две инстанции, макар че отбраната му от самото начало настояваше, че той не може да бъде индивид на подкупа, защото не можел да „ оправи “ акта за нарушаване единствено с невръчване на призовка. Според отбраната няма по какъв начин да има рушвет, когато длъжностното лице не може да извърши желаното от даващия парите. Нито една от инстанциите обаче не показа това виждане.

Върховните съдии Мина Топузова (председател на състава), Спас Иванчев (докладчик) и Деница Вълкова пишат, че обстоятелствата по делото са открити несъмнено, както и задължението на инспектора да прави приканване на страните по наказателни или административно-наказателни производства.

„ Смисълът на невръчването на призовка в границите на воденото административно-наказателно произвеждане е обяснен, не съществува никакво логическо несъгласие или превратно пояснение. В рамките на административния развой при налагане на наказването се ползва отминалост като съображение за преустановяване на провежданото произвеждане, надлежно деецът не се санкционира. С отсрочване на уведомяването, без значение на кой стадий от производството, изтича период, който доближава до времевия миг на използване на отминалостта. Това е задоволително съображение за заинтригуваност на осъдените или идни да бъдат осъдени лица, като подсъдимият се е възползвал от тази опция в собствен персонален и непозволен интерес – да получи подарък, който не му се следва по никакъв метод “, безапелационен е Върховен касационен съд и оставя в действие решението на апелативния съд.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР