Законът обаче няма как да влезе в приложение, тъй като

...
Законът обаче няма как да влезе в приложение, тъй като
Коментари Харесай

На финала: Парламентът закри спецправосъдието

Законът обаче няма по какъв начин да влезе в приложение, защото измененията няма по кое време да бъдат гласувани на второ четене

На финала на последния си работен ден 46-ият парламент закри и спецправосъдието, въпреки и единствено на първо четене. Това стана със 130 гласа " за " и без нито един дал своя вот " срещу " или " въздържал се ". Опонентите на смяната от ГЕРБ и Движение за права и свободи не участваха в гласуването.

Законът обаче няма по какъв начин да влезе в приложение, защото измененията няма по кое време да бъдат гласувани на второ четене - текат последните минути на Народното събрание, което следва да се разпусне от на следващия ден, написа dnes.dir.bg.

Законопроектът бе импортиран от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов и група народни представители. Промените плануват закриването на профилирания съд и профилираната прокуратура.

От Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия упрекнаха " Демократична България " и ИБГНИ за забавянето и осуетяването на измененията в закона за правосъдната власт. " Те са на правилото " стани, с цел да седна ", сподели депутатът Иво Атанасов от Има Такъв Народ, който бе номиниран за правосъден министър във втория проектокабинет на Слави Трифонов.

" Ние ще подкрепим този план на първо четене, макар че беше юридически или от студентите на господин Атанас Славов, или от Христо Иванов на правилото на правосъдната промяна, която той стартира като вицепремиер на Борисов и министър - извънредно неприятен план. Но е заявяване, че е нужна правосъдна промяна. Ние зависимости нямаме, ние ще продължим и правосъдната промяна ще я изпълним ", ангажира се той. " Трябва ясно и изрично да се съобщи, че със основаване на опцията за несъставяне на държавно управление, за което виновността е на Христо Иванов, Демократична България, ИБГНИ, се пресече опцията за осъществяване на правосъдна промяна ", заключи Атанасов.

" Виждам, че Хаджигенов недоволства нещо, аз в платени митинги не съм ходил ", вметна той, което предизвика Хаджигенов да попита:

" Кандидатите за правосъдни министри не би трябвало ли да имат визия от право? "

" Така става, когато гледаш митингите по малкия екран. Цялата мощност на страната в лицето на ГЕРБ, Министерство на вътрешните работи и ДАНС направи неистови опити да потвърди финансови благодетели, извинете, не ви запомних името, а бяхте несбъднат правосъден министър, и не съумяха ", репликира той.

" Вината, че правосъдна промяна няма, би трябвало да я търсите главно във вас ", причисли се към мнението на Иво Атанасов и соцдепутатът Явор Божанков, като засяга трите партии на митинга. Той позволи, че в този момент в акцията те ще обвинят останалите обединения, че са провалили правосъдната промяна.

От Движение за права и свободи пък отхвърлиха нападките с припомнянето, че точно те са обезпечили кворума в правната комисия, с цел да минат измененията на Демократична България.

След като се почувства умишлен, на трибуната застана Христо Иванов.

" Разбрахме, че главен зложелател е Демократична България, а в действителност промяната е направена от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, ние сме я провалили и те не съумели да я гласоподават поради нас. Явно всички я желаеме тази правосъдна промяна за себе си. Използвайте я повече в акция, господин Божанков. Това ще бъде добра вест и ще се веселя. Така че, в действителност в идващия парламент ще има нещо, към което да се обединим ", репликира Иванов.

Той се обърна към критикуващите го в пленарната зала: " Всеки път, като кажете, че Христо Иванов е персонално отговорен за това държавно управление, че не се е приело, ми вършиме реклама и благодаря ".

" От Има Такъв Народ доста желаеха правосъдна промяна, само че нямаха предпочитание ", пък означи ръководителят на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова. " Добре, че съвещанията на комисиите са обществени и българските жители можаха да видят кой осуетяваше кворума и съвещанията. Искането на правосъдна промяна за тези хора се трансформира в маска, а слоганът в този Народно събрание се оказа - " доста желаех правосъдна промяна, само че нямах предпочитание ", заключи Манолова.

" Всички сме отговорни за неуспеха на правосъдната промяна ", възкликна доайенът на 46-то Народно заседание Мика Зайкова. Тя изрази упованието, че множеството от седящите в пленарната зала ще бъдат депутати и в идващото 47-о Народно събрание и ще проявят по-голяма отговорност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР