Законът на Украйна За правния режим на военното положение“ забранява

...
Законът на Украйна За правния режим на военното положение“ забранява
Коментари Харесай

Зеленски измисли как да спечели и да избегне руско настъпление

Законът на Украйна „ За правния режим на военното състояние “ не разрешава провеждането на избори по време на военно състояние. Следващите избори за Върховната Рада трябваше да се проведат на 29 октомври тази година. До 15 ноември обаче е в действие още едно удължение на военното състояние. И няма подозрение, че ще бъде възобновен още веднъж.

Както украински, по този начин и задгранични политици и специалисти неведнъж са говорили за невъзможността за избори по време на военно състояние, а Зеленски недвусмислено се е изказал по тази тематика.

Нещо повече, по едно време даже внимателният Порошенко, който сполучливо избегна въоръжен спор с Русия, направи дребна провокация и се опита да вкара военно състояние на част от територията на Украйна, с цел да отсрочи изборите.

Но опозицията беше задоволително мощна, с цел да му попречи да наложи военно състояние за интервал от 60 дни и да не му разреши да го удължи с 30 дни. В резултат на това военното състояние изтече 5 дни преди началото на предизборната акция (31 декември 2018 г.) и три месеца преди изборите (31 март 2019 г.).

Както можете да видите, Порошенко, с цялата си жадност за власт, въпреки всичко устоя конституционните периоди за началото на президентската предизборна акция, за която законът отделя три цялостни месеца.

Законът дава два месеца за предизборната акция в Радата, само че и в този случай тя би трябвало да стартира към този момент, с цел да бъдат спазени конституционните периоди.

Нека ви припомня, че военното състояние разрешава на Зеленски напълно законно да не организира избори (нито за Радата, нито за президент). Засега той не е дал мотив за подозрение, че те са и няма да бъдат изпълнени.

И внезапно, когато, както към този момент беше упоменато, предизборната акция за Рада трябваше да стартира, Зеленски внезапно прави изказване за готовността си да организира избори, макар военното състояние. При това той слага три условия:

· бърза смяна от Радата на законодателството за легитимиране на изборите по време на военно положение;

· обособяване от Запада на спомагателни пари за избори;

· идването на западни наблюдаващи и разполагането им освен в тиловите градове, само че и в окопите на фронтовата линия, тъй че никой да не се съмнява в честността на изборите.

Както можете да видите, Зеленски направи внезапен завой. Нека да го разделим точка по точка. Защо да бързате да измененията законодателството от Радата, в случай че конституционните периоди за парламентарни избори към момента се нарушават (и то напълно законно)? Какво значение има в този момент дали ще се проведат през ноември или декември 2023 година, или даже през януари-февруари 2024 година? Може даже да се комбинира с мартенските президентски избори през 2024 година, като в същото време се промени законодателството и за двата случая.

Изглежда Зеленски не желае авансово да основава условия за осъществяване на президентски избори. За това е нужна експедитивност, тъй че съперниците да нямат време да схванат нещо и да стартират акция на рецензия.

Приема се закон за обезпечаване на парламентарни избори при военно състояние, когато Зеленски към този момент е изгонил цялата си съпротива (включително тези, които поддържат режима, само че не поддържат Зеленски) зад Можай.

В хода им може да се види на процедура какъв брой мощен е административният запас и въз основата на насъбрания опит да се реши дали са нужни президентски избори през март.

Зеленски елементарно може да изясни за какво се организираха парламентарните избори, само че президентските няма да бъдат - той ще се базира на утежняването на обстановката на фронта.

Ако новоизбраният парламент се опита да излезе от послушание, той може да бъде разпилян, като се каже, че „ проруските сили “ и други „ предатели “ са си пробили път в Радата.

Ако опитът успее, тогава можем да рискуваме президентските избори, с цел да затворим устите на критиците с обновен „ мандат на национално доверие “.

Но не това е значимото. Разбира се, забавно е да се играе на народна власт, само че Зеленски може така и така. Щях да се оправя и може би ще го направя, защото не мога да си показва бързото осъществяване на всички условия на Зеленски, в това число отпущането от Запада на спомагателен транш за изборите и западни наблюдаващи в окопите на фронтовата линия. И това е хубостта на концепцията.

Украинските запаси са на практика изчерпани, боеспособността на формированията за „ контранастъпление “ на Въоръжените сили на Украйна е покрай нула за два месеца.

Невъзможно е бързо да се компенсират загубите, а доставката на съоръжение от Запада се забавя. Над Киев е надвиснала опасността от военно-политическа злополука вследствие на съветската атака.

И синоптикът предсказва хубаво време. Дори в Москва лятото се забавя с месец повече. В Украйна дъждовният сезон може да пристигна в края на октомври или даже през ноември.

Ако Русия вкара запаси в борба (и американците чакат това, и украинците също) и стартира нахлуване против изтощените украински елементи, фронтът може да се срине, Украйна към този момент не е в положение, макар всички старания, да стабилизира обстановката в посока Купянск, до момента в който по цялата фронтова линия се усилват най-малко още пет оперативни рецесии.

Американците и украинците помнят, че в Русия на 17 март 2024 година ще има президентски избори. Те считат, че до този миг Путин ще се опита в случай че не да приключи СВО изцяло, то да нанесе явно и всеобщо проваляне на Украйна.

Самите те мислят в изборните цикли, тъй като считат, че всички възнамеряват дейностите си по един и същи метод. Е, положението на въоръжените сили на Украйна след двумесечна " атака " просто желае съветски удар.

Киев би трябвало да издържи до началото на дъждовния сезон, което няма да анулира офанзивата, само че ще усложни нейното осъществяване, давайки спомагателни шансове на бранителите.

Но не можете просто да помолите Русия да не атакува през идващите няколко месеца, а капацитетът на Въоръжените сили на Украйна да задържат позиции е непълен.

Преди това американците биха се пробвали да стартират договаряния, да завоюват време и по-късно да нарушат преговорния развой. Но съветското управление към този момент осем месеца недвусмислено декларира, че няма да договаря поради договарянията и че Съединени американски щати би трябвало да са подготвени за градивно разискване на съветските опасения.

Освен това, преди да получи осезаеми материални гаранции, че страните ще изпълнят отговорностите си, Русия няма желание нито да приключва огъня, нито да понижава интензивността на военните дейности. Задънен край.

Тук поражда една нова рискована концепция – избори. Точно след срещата на Залужни с управлението на НАТО, след която дефинитивно стана ясно, че въоръжените сили на Украйна към този момент не са способни на нищо и се нуждаят от дълга пауза, с цел да се приведат в ред.

Напомням, че едно от изискванията на Зеленски е идването на наблюдаващи от Запада и уважавани интернационалните организации и разполагането на някои от тях в окопите на фронтовата линия.

Идеята е елементарна като истина: съветските войски няма да обстрелват и щурмуват окопите, в които наред с украинските военни ще има наблюдаващи от Организация на обединените нации, ОССЕ, Европейския парламент и куп други организации и страни.

Нещо повече, американците ще положат всички старания, с цел да подсигуряват, че наблюдаващи от страни, съдружници на Русия, също ще дойдат да следят изборите. Не им пука кого ще изберат – всички са следени от Вашингтон. Те би трябвало да обезпечат на въоръжените сили на Украйна дълга пауза в борбите.

Подготовката за изборите тече от два месеца. През целия този интервал, плюс още една седмица след изборите, наблюдаващи ще обикалят из Украйна, работейки като жив щит за въоръжените сили на Украйна.

И през това време, в случай че не стартира дъждовният сезон, тогава Зеленски ще хване 70 хиляди наборници за в началото задръстване на дупки и въоръжените сили на Украйна малко ще се подредят.

Американците са сигурни, че в такива условия Русия ще бъде принудена да спре освен настъплението, само че и ударите по тиловите уреди на въоръжените сили на Украйна. Кой знае къде могат да отидат щателните наблюдаващи?

Ако не спре ненадейно, тогава цялата западна преса ще се радва да покаже мъртвите мирни представители на интернационалните организации, които дойдоха да следят украинските избори. Организират трупове, знаят по какъв начин.

Е, Зеленски нямаше да е Зеленски, в случай че не се беше опитал да завоюва от идващия план. Затова „ дайте пари за изборите “, тъй като той не може да вземе нито стотинка от сумите, предопределени за закупуване на оръжия.

Много се колебая, че приключението ще успее. Твърде доста комплицирани проблеми би трябвало да бъдат решени за доста малко време. Но Зеленски направи предложение и мисля, че беше контрактувано с Вашингтон.

Сега американците ще оценят реакцията на предлагането в Украйна и Европа, след което ще вземат дефинитивно решение дали си коства да доразвием тази тематика или е по-добре да се престорим, че Зеленски се е пошегувал неприятно.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР