Законът, който урежда отношенията между съседите в блока, тръгва към

...
Законът, който урежда отношенията между съседите в блока, тръгва към
Коментари Харесай

Край с оправданията за неприсъствие на събранието на входа

Законът, който урежда връзките сред съседите в блока, потегля към следващ ремонт в Народното събрание. Служебният кабинет утвърди план за промени в Закона за етажната благосъстоятелност, които засягат разпоредбите за привикване на общи събрания, взимането на решения за поправки на общите елементи, за саниране на постройките, за таксите и разноските и т.н, написа СЕГА. 

Много постоянно общите събрания на входа се провалят, тъй като в уречения ден и час не се явяват задоволително съседи (или техни пълномощници) и не се събира изискваният от закона кворум - да са показани 67% идеални части от общите елементи.   

Ето за какво създателите на измененията оферират облекчени правила. Първо, събранието ще е законно, в случай че участват представители на най-малко 51% от идеалните елементи. В случай че и толкоз не са налице, ще би трябвало да се изчака час и по-късно събранието да може да се организира, без значение какъв брой души да са пристигнали.

Предвижда се и друго облекчение -  събранията да могат да се организират и онлайн - да вземем за пример посредством скайп, зуум, вайбър и тъй наречените в разискванията да се включват и хора, които желаят да вземат участие, само че не могат да участват физически, тъй като са в командировка, на отмора, на село и т.н.  Предвидена е и алтернатива за неприсъствено гласоподаване - ако комшия е пропуснал събранието, в 7-дневен период може да поддържа обещано решение, като подаде декларация до домсъвета. Декларацията би трябвало да е подписана саморъчно, а в случай че е изпратена по електронен път, би трябвало да е подписана с дипломиран електронен автограф.

Предвижда се санкция до 250 лв. за нов притежател или ползвател, който в 15-дневен период не се впише в книгата на етажната благосъстоятелност, където по закон се записват всички жители. Ако нарушителят е компания, глобата е до 500 лева. 

Друга оригиналност е, че домовата книга може да е в електронен формат. 

Има нови текстове за компаниите, извършващи активност като професионални домоуправители. За тях ще се вкарат избрани условия, както и наложителна регистрация. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР