Заключителната декларация на срещата на върха на Г-20 в Хамбург

...
Заключителната декларация на срещата на върха на Г-20 в Хамбург
Коментари Харесай

Г-20 изолира САЩ за климата, но прие възраженията им за търговията

Заключителната декларация на срещата на върха на Г-20 в Хамбург изолира Съединените щати на президента Доналд Тръмп по въпроса за климата, само че взима поради техните възражения за търговията, предадоха международните организации.

Финалното официално съобщение бе признато в края на двудневния конгрес на двадесетте най-големи развити стопански системи в света, която приключи към 16.30 ч. българско време.

19 против 1 за Парижкото съглашение за климата.

В заключителната декларация всички страни от групата като се изключи Съединени американски щати удостоверяват своя ангажимент към Парижкото съглашение за климата.

По-рано тази година американският президент изтегли страната си от новия интернационален контракт за ограничение на световното стопляне.

" Потвърждаваме нашия мощен ангажимент към Парижкото съглашение, придвижвайки се бързо напред към цялостното му използване ", написа във финалното официално съобщение на Г-20. Групата отхвърля апела на Тръмп да предоговори спогодбата, която назовава " необратима ".

" Взимаме си записка за решението на Съединени американски щати да се отдръпват от Парижкото съглашение ", се показва в текста.


© Reuters

Срещу протекционизма, само че с схващане към Тръмп

Страните от Г-20 приканват за битка против протекционизма и поощряване на свободната търговия.

" Ще оставим пазарите отворени, отбелязвайки значимото значение на реципрочната и взаимноизгодна търговия и капиталови рамки и на правилото на недискриминация ", написа в заключителната декларация на срещата.

Групата, на която се пада дял от 85 % от световната икономическа интензивност, дава обещание, че " ще продължи да се бори против протекционизма, в това число против всички нечестни търговски практики ".

В същото време официалното съобщение взима поради възраженията на Съединени американски щати и по-конкретно националистическата икономическа политика на президента Доналд Тръмп, с цел да може текстът да получи тяхното утвърждение. Г-20 признава " ролята на законните защитни принадлежности в търговията ". Групата също така приканва някои свои членове, по-специално Китай, да понижат своя свръхкапацитет в своя стоманодобивен бранш.

Г-20 регистрира в официалното съобщение ответните реакции против процесите на глобализация. " Ние можем да реализираме повече дружно, в сравнение с в случай че действаме сами ", акцентират водачите от групата.

Те дават да се разбере, че " като сплотява развити и нововъзникващи пазарни стопански системи, Г-20 е решена да дефинира образа на глобализацията по метод, който да е от изгода за всички хора ".

Лидерите удовлетворени от решенията

Световни водачи показаха удовлетворение от решенията, признати на срещата.


© Reuters

Домакинът на форума - немският канцлер Ангела Меркел, изрази удовлетворение, че всички страни от групата като се изключи Съединени американски щати са се споразумели за бързо използване на Парижкото съглашение за климата. Постигнахме " положителни резултати в някои сфери ", макар блокажа със Съединени американски щати поради климата, заключи тя.

Меркел призна, че договарянията на срещата са били сложни, като акцентира, че тази истина не може да бъде скрита. Тя уточни като позитивен образец контрактуваната с старания обща позиция за търговията.

Меркел осъди насилието, съпътстващо митингите против Г-20. Германското държавно управление обмисля по какъв начин да помогне на потърпевшите, означи тя и похвали дейностите на полицията. Изминалите два дни бяха белязани от всеобщи митинги в Хамбург против политиката на Г-20, които ескалираха през последната нощ като приключиха с близо 100 задържани стачкуващи и към 200 ранени служители на реда.

Френският президент Еманюел Макрон изрази удовлетворение, че срещата на върха е съхранила " нужните равновесия " по въпросите на климата и търговията и е предотвратила връщането обратно в тези области. Той приветства контрактуваните значими решения за битка против финансирането на тероризма.

Вярвам, че Съединени американски щати на президента Доналд Тръмп, може да бъдат уверени да се причислят още веднъж към Парижкото съглашение, сподели Макрон. Неговият оптимизъм обаче не бе споделен от Меркел, която предвижда, че това едва ли ще стане.

Срещата на върха на Г-20 реализира " най-благоприятен компромис " за климата, съобщи съветският президент Владимир Путин. Меркел изрази удовлетворение, че форумът е дал опция Тръмп и Путин най-сетне да се срещнат. Надявам се двамата да продължат своя разговор и той да бъде открит и почтен, добави тя. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР