Заключителна пресконференция по проект Модернизация на висшето образование за постигане

...
Заключителна пресконференция по проект Модернизация на висшето образование за постигане
Коментари Харесай

Икономическият университет - Варна отчете резултатите по важен проект

Заключителна конференция по план " Модернизация на висшето обучение за реализиране на интердисциплинарно и новаторско образование в изискванията на цифрова промяна ", EDUTransform, се организира в зала 1 на Икономически университет – Варна. На нея бе показан план BG05M2OP001-2.016-0002, финансиран от Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд, научи Varna24.bg .

В събитието взеха присъединяване представители на четирите висши учебни заведения – сътрудници Икономически университет – Варна, който е бенефициент по административния  контракт за безплатна финансова помощ в партньорство с Технически университет – Варна, Висше военноморско учебно заведение " Никола Йонков Вапцаров “ и Шуменски университет " Епископ Константин Преславски “. 

Проектът се реализира в интервала 14 юли 2021 година - 31 декември 2023 година и е на обща стойност 2 538 121,08 лв. безплатна финансова помощ, от които 2 157 402.92 лв. са европейско финансиране и 380 718.16 лв. са национално финансиране.

Пет са професионалните посоки (ПН), с които четирите висши учебни заведения вземат участие в осъществяването на план EDUTransform: ПН 3.8 Икономика, ПН 4.6 Информатика и компютърни науки, ПН 5.1 Машинно инженерство, ПН 5.3 Комуникационна техника и технологии и 5.13 Общо инженерство.

Кандидат – студенти, настоящи студенти, докторанти и преподаватели са целевите групи, които се възползваха от опциите, които даде планът.

Дейностите, заложени за осъществяване в плана са обособени в три групи - " Модернизация на образователната документи “, " Професионално развиване на преподаватели “ и " Кариерно насочване на студенти и подвижност ".

В резултат на взаимната работа на четирите висши учебни заведения - сътрудници в група действия " Модернизация на образователната документи “ са въведени три магистърски стратегии за образование в три разнообразни нови специалности и една бакалавърска стратегия за образование в една нова компетентност, като образованието на студентите по всяка от новите специалности се реализира в едно или повече висши учебни заведения - сътрудници. 

Икономически университет - Варна реализира банкет и образование в компетентност " Data Science ", разкрита в OКС " бакалавър “, с курс на образование 8 семестъра. Дисциплините в образователния проект са основани взаимно с ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “ и ШУ " Еп. К. Преславски “. Специалност " Data science " е разкрита в ПН 4.6 Информатика и компютърни науки и включва дисциплини от ПН 5.3 Комуникационна техника и технологии.

Технически университет – Варна и ШУ " Епископ К. Преславски “ реализират независими приеми и образование в постоянна форма на студенти в магистърска стратегия " Съвременни системи в земеделието “. Курсът на образование в двете висши учебни заведения е 3 семестъра. Утвърдените образователни проекти са идентични и включват дисциплини от професионални посоки 3.8 Икономика, 5.1 Машинно инженерство и 5.13 Общо инженерство. Учебният проект, включващ 15 дисциплини, и образователната документи са създадени взаимно от ТУ-Варна, ШУ и ИУ-Варна. В ТУ-Варна магистърска стратегия " Съвременни системи в земеделието “ е разкрита в ПН 5.1 Машинно инженерство, а в ШУ " Епископ К. Преславски “ в ПН 5.13 Общо инженерство.

ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “ и ШУ " Еп. К. Преславски “ осъществяват независими приеми  и образование в постоянна форма на студенти в магистърска стратегия " Интегрирани системи за отдалечено наблюдаване и надзор ". Курсът на образование в двете висши учебни заведения е 3 семестъра. Утвърдените образователни проекти са идентични и включват дисциплини от ПН: 4.6 Информатика и компютърни науки и 5.3 Комуникационна техника и технологии. Учебният проект, включващ 15 дисциплини и образователната документи са създадени взаимно от ВВМУ, ШУ и ИУ-Варна. Във ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “ и в ШУ " Еп. К. Преславски “ магистърска стратегия " Интегрирани системи за отдалечено наблюдаване и надзор “ е разкрита в ПН 5.3 Комуникационна техника и технологии.

ШУ " Еп. К. Преславски “ осъществява банкет и образование в постоянна форма на студенти в магистърска стратегия " Уеб дизайн и сигурност “. Курсът на образование е 3 семестъра. Учебният проект включва общо 15 дисциплини от професионални посоки: 4.6 Информатика и компютърни науки и 5.3 Комуникационна техника и технологии. Учебният проект и образователната документи са създадени взаимно от ШУ " Еп. К. Преславски “, ИУ-Варна и ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “. Магистърска стратегия " Уеб дизайн и сигурност “ е разкрита в ШУ " Еп. К. Преславски “ в ПН 4.6 Информатика и компютърни науки.

Втората група действия " Професионално развиване на преподаватели “ предостави благоприятни условия на представителите на университетските сформира на висшите учебни заведения - сътрудници да се включат в образования за възстановяване на своите цифрови и чуждоезикови умения. Голяма част от участниците се включиха допълнително от едно образование и в двете посоки.

В рамките на третата група действия " Кариерно насочване и подвижност “ партньорите регистрираха засилен интерес и участия от страна на университетския състав  в краткосрочни специализации в задгранични висши учебни заведения – асоциирани сътрудници. Мобилности във висше учебно заведение – асоцииран сътрудник реализираха и няколко от студентите, записани за образование в новосъздадените магистърски стратегии.

С цел подкрепяне на кариерното насочване на студентите от висшите учебни заведения – сътрудници бяха проведени над 50 събития в разнообрази формати и тематики, като на практика семинари за развиване на меки умения, полемики на тематики като трудово право, цифровизация на специалностите, образования за работа с платформата LinkedIn и други

Голяма част от студентите посетиха по няколко разнообразни формата. Обратната връзка, която споделят след края на формат, в който вземат участие е висока задоволеност от наличието на форматите, от представянето на лекторите, добити нови или наградени познания и умения, както и оценка за употреба на наученото в границите на участията си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР