Заключението е от най-ново американско проучванеЗащитата се дължи на развитието

...
Заключението е от най-ново американско проучванеЗащитата се дължи на развитието
Коментари Харесай

Траен имунитет при преболедуване на COVID

Заключението е от най-ново американско изследване
Защитата се дължи на развиването на В-клетки

Ваксинацията остава целесъобразна

Хората, които са преболедували COVID-19, може да имат дълготрайна имунна отбрана против нови разновидности на ковид, сочат данните от американско изследване, представено от уеб страницата “Хелтдей”.

Специалисти от Орегонския университет са анализирали кръвни проби от 24 души, чиито признаци на новия ковид са били от съвсем никакви до тежки, наложили лекуване в болница. Докато тези, които са изкарали болестта без или с леки признаци, не всеки път образуват характерните антитела, то всичките доброволци са имали така наречен В-клетки на имунната памет, които създават антитела при среща с вируса.

“Смятаме, че тези резултати ни дават действителна причина за оптимизъм”, изяснява старши създателят на изследването лекар Бил Месер, помощник по молекулярна микробиология и имунология. Според него будещите безпокойствие разновидности на вируса е малко евентуално в действителност да съумяват да преминат имунната отбрана на хора, които са се възстановили от COVID-19.

Единадесет месеца след заразяването, В-клетките на паметта наподобява освен реагират на истинския вирус, само че и разпознават така наречен разновидности на безпокойствие, настояват учените.

Изследователите обаче акцентират, че не е допустимо да се каже сигурно дали В-клетъчният отговор, който са разкрили, фактически ще обезпечи ефикасен имунен отговор против другите разновидности на вируса.

Доктор Месер е безапелационен, че имунизацията въпреки всичко предлага най-хубавата отбрана против наново заразяване, а също по този начин обезпечава защищава от тежко преболедуване или гибел хора, които не са прекарали ковид.

Констатациите са оповестени в профилираното издание “Джърнъл ъв инфекшъс дизийзис”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР