Астронавтът на НАСА и 3-ма членове на международния екипаж излитат и се насочват към космическата станция

...
Закъснявайки с един ден, капсула Crew Dragon на SpaceX, носеща
Коментари Харесай

Закъснявайки с един ден, капсула Crew Dragon на SpaceX, носеща командир на НАСА, датски втори пилот, японски хирург-астронавт и руски космонавт се изстреля в орбита рано в събота и тръгна след Международната космическа станция за шестмесечно дежурство.

С тестовия пилот на хеликоптер от Корпуса на морската пехота Жасмин Могбели и астронавта на Европейската космическа агенция Андреас Могенсен наблюдава дисплеите в пилотската кабина, Falcon на екипажа Ракета 9 оживя в 3:27 ч. EDT и величествено се изкачи от историческата площадка 39A в космическия център Кенеди.

Изстрелвайки по североизточна траектория, която съответства на тази на космическата станция, Falcon 9 плавно се ускори тъй като деветте му двигатели от първа степен изразходваха товара си от рафиниран керосин и течен кислород, създавайки огнено зрелище за жителите на района и туристите за една нощ.

NASA и SpaceX планираха да изстрелят мисията Crew-7 рано в петък, но полетът беше прочистен шест часа преди изстрелването, за да се разреши "отворена документация", необходима за проверка на кислородната клапа в животоподдържащата система на Crew Dragon, ще работи с необходимия запас на безопасност.

Друг проблем изникна по време на последните етапи от обратното броене в събота: Отчитане на сензор, показващо възможно изтичане на гориво от азотен тетроксид в задвижващата система на Crew Dragon. Известен като NTO, азотният тетроксид е изключително токсичен химикал, но само с няколко минути, инженерите на SpaceX заключиха, че изтичането е толкова малко, че не представлява заплаха за екипажа или шестмесечната мисия.

Веднъж на станцията, Могбели и нейните екипажи ще бъдат посрещнати на борда от командира Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и астронавта на НАСА Франк Рубио, който изстреля в лабораторията преди почти цяла година на борда на космически кораб Союз. Също така присъстват: командирът на Crew-6 Стивън Боуен, пилотът Уди Хобург, астронавтът от Обединените арабски емирства Султан Алнеяди и космонавтът Андрей Федяев.

Могбели и компания заменят Боуен и неговите колеги от Crew-6. Стартиран на 2 март миналата година, екипажът на Bowen планира да се откачи от станцията след петдневно предаване, като се спусне край бреговете на Флорида на следващия ден, за да завърши шестмесечна мисия.

Хобург имаше някои съвети за заместниците на Crew-7.

"Те ще бъдат много фокусирани върху тяхното изстрелване, тяхното рандеву, тяхното скачване", каза той от орбита в сряда. „И след като стигнат тук, времевите граници се променят напълно. Всички чувстваме, че искаме да изминем 100 мили в час и да използваме обучението си и да бъдем наистина ефективни веднага. Но предстои дълъг път.

< p>„И така се надяваме, че ще имат малко време просто да се отпуснат, да се насладят и да се впуснат в живота и работата тук горе, на борда на космическата станция.“:

Две седмици след Crew- 6 заминава, Русия планира да изстреля космическия кораб Союз MS-24/70S, превозващ космонавтите Олег Кононенко, Николай Чуб и Лорал О'Хара от НАСА до космическата станция. Излитането се очаква на 15 септември.

Екипажът на Кононенко ще заменят Прокопиев, Петелин и Рубио, които планират да приключат маратонска 371-дневна мисия с кацане в Казахстан на 27 септември. Изстрелян на 21 септември 2022 г., те първоначално планираха да се приберат у дома през март, но техният Союз претърпя масивна изтичане на охлаждаща течност през декември.

Заместващ Союз беше изстрелян през февруари, но престоят на екипажа на борда на станцията беше удължен с шест месеца, за да се върне руската полетна последователност към нормалния график. В резултат на това Рубио ще постави нов рекорд на САЩ за единичен полет, засенчвайки текущия 355-дневен полет на астронавта Марк Ванде Хей на 11 септември.

Покойният космонавт Валери Поляков държи световния рекорд за най-дълъг единичен космически полет — 437 дни — знак, поставен на борда на руската космическа станция Мир през 1994-95 г. Астронавтът на НАСА Скот Кели беше първият американец, прекарал близо година в космоса, следван от Ванде Хей и сега Рубио.

„Франк си мислеше, че когато полети в космоса, ще бъде тук шест месеца,“ каза Хобург. „И по време на мисията си той разбра, че тя е удължена до една година. Беше невероятно да се работи с него. Франк прави огромна жертва, като е далеч от семейството си толкова дълго време и просто искам да призная службата, която извършва дадено ни на борда на космическата станция."

Кононенко и Чъб също планират да прекарат цяла година на борда на Международната космическа станция. Следващия март друг Союз ще изстреля, носейки ветеран командир Олег Новицки, Трейси Колдуел-Дайсън от НАСА и изследователката от Беларус Марина Василевская.

Новицки, Василевская и О'Хара ще се върнат на Земята около 10 дни по-късно. Кононенко, Чъб и Колдуел-Дайсън ще слязат заедно следващия септември.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР