Закъснялото приемане на Бюджет 2023, едва през юли, доведе до

...
Закъснялото приемане на Бюджет 2023, едва през юли, доведе до
Коментари Харесай

Какво се променя в България от 1 септември 2023 г.

Закъснялото приемане на Бюджет 2023, едвам през юли, докара до няколко промени, които влизат в действие от 1 септември. Основно те съставляват хрумвания на финансовия министър Асен Василев, които след известни взаимни отстъпки бяха признати дефинитивно с бюджета. Целта им пък е да увеличи събираемостта в държавната хазна и да понижи сивата стопанска система.

Една от главните промени от 1 септември е въвеждането на предписание, съгласно което всеки шеф с най-малко 100 чиновници се задължава да изплаща възнагражденията на чиновниците си единствено по банков път. Първоначалната концепция бе това да важи за работодателите с над 50 чиновници, както и за всички ресторантьори, само че не срещна задоволително необятна политическа поддръжка.

Според планове на депутати новото предписание обгръща към 1500 предприятия в България.

Като част от тази смяна от 1 септември бе признато банките да освободят от такси така наречен платежна сметка за съществени интервенции, в случай че по нея се получават средства от заплати, пенсии, стипендии или обществени заплащания. За да има резултат от въведеното облекчение, пенсионерите, работещите физически лица и студентите би трябвало да си открият платежна сметка за съществени интервенции, като преди този момент са закрили дейните си банкови платежни сметки, в случай че те са повече от една.

Според текстовете в Закона за платежните услуги и платежните системи всяка банка е длъжна на уебстраницата си да разгласява информация за въпросната сметка. Справка на Economic.bg там демонстрира, че базовите платежни сметки нормално са съпроводени и с някои лимитирани функционалности.
Всичко за освободените от такси банкови сметки за заплата и пенсии
Също от 1 септември бе признато дивидентите да се заплащат единствено по банков път, когато става въпрос за суми над 1000 лева Първоначалната концепция на финансовия министър бе за всички дивиденти без предел.

От 1 септември също по този начин главната рента се покачва за 12-и следващ месец. Считано от през днешния ден знакът е закрепен от Българска национална банка на равнище от 3.53%. Спрямо предходния месец той скача с 0.24 пункта, което е ускоряване по отношение на последните няколко месеца.

Процесът по повишение на главната рента в България стартира през октомври 2022 година – движен от повдигането на лихвените проценти на Европейската централна банка. Повишаването отразява покачващите се лихвени проценти при действително подписаните покупко-продажби от комерсиалните банки.

Справка на Economic.bg в статистиката демонстрира, че толкоз висок ОЛП – над 3.5% – е регистриран в България за последно през април 2009 година

От 1 септември се чака леко да нарастне природния газ. Окончателното решение за цената на синьото гориво ще бъде взето от Комисията за енергийно и водно контролиране по-късно в петък. Последната прогноза на публичния снабдител „ Булгаргаз “ бе за цена от 62.90 лв/MWh, което е с малко над 5% от цената за август.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР