Захарният диабет може да се види“ на преглед при офталмолог.

...
Захарният диабет може да се види“ на преглед при офталмолог.
Коментари Харесай

Диабетът може да се разпознае по очите

Захарният диабет може да се „ види “ на обзор при офталмолог. Това може да се направи благодарение на специфична прорезна лампа, която доста да усили видимостта.

Съдовете лежат в дъното на окото, върху ретината. По време на прегледа офталмологът употребява специфична леща, която оказва помощ да се прегледат детайлно задната част на окото, зрителният нерв и кръвоносните съдове, и да се оцени тяхното положение, осведоми zdrave.to.

Както отбелязва офталмологът Михаил Коновалов, пациентите постоянно идват и даже не знаят, че имат диабет. Те получават първичната диагноза от офталмолога.

Той вижда типичните промени, които са присъщи за диабетната ангиоретинопатия. Говорим за гломерули – микроаневризми в окото. Съдовете се уголемяват под формата на такива гломерули и по-късно дават кръвоизливи във фундуса, защото съдовата стена е несъвършена.

И тук е значимо на кое място е станал този кръвоизлив. Ако е по ръба, тогава зрението се резервира, само че в случай че е в центъра, индивидът бързо ослепява.

„ Ако централната част на ретината е повече или по-малко непокътната, тогава човек може да вижда добре, само че към този момент има „ злополука ” в окото. И когато се развие оток и кръвоизлив в централната част на ретината, тогава зрението изчезва внезапно “, добави офталмологът Коновалов.

Диабетът е причина №1 за слепота в света.

В същото време, диабетът в началните стадии се управлява доста добре. И е значимо постоянно и навреме да се подлагате на прегледи от офталмолог, с цел да го идентифицирате в ранните стадии, даже преди появяването на тежки признаци.

Кардиологът Герман Ганделман отбелязва, че заболяването е нараснала централизация на захар, плаваща в кръвта. Опасно е, тъй като поврежда стените на кръвоносните съдове, като прави дупки в тях. Ако приказваме за дребни съдове, като да вземем за пример във фундуса, тогава се образуват аневризми.

Ако съдовете са огромни, тогава атеросклерозата прогресира и то с ускорени темпове. А той е присъщ за диабетиците - засягат се съвсем всички съдове на огромно разстояние.

Рисковете от сърдечни и мозъчни произшествия при диабет са пет пъти по-високи. „ Ако са наранени огромни съдове, ще има инсулт или кръвоизлив в мозъка. Лезията визира огромните съдове на сърцето - инфаркт, дребните - тежка сърдечна непълнота.

Съдовете на бъбреците страдат. Захарният диабет е първата причина и за развиването на хронична бъбречна непълнота в света.

Има и атеросклероза на крайниците и тяхната загуба. Отново диабетът е главната причина за загуба на крака “, сподели Ганделман.

Положителната страна е, че диабетът към този момент се лекува добре. Можете да употребявате медикаменти или да го държите под надзор без лекарства.

Първата стъпка е да отслабнете (препоръката е настояща за хора с диабет вид 2).

Само намаляването на тежестта води до ремисия на болестта, т.е. до неговото изгубване, акцентира кардиологът.

Втората рекомендация е упражненията. Захарта се употребява от мускулите по време на подготовка. Следователно, умерените извършения оказват помощ за понижаване на риска от затруднения на диабета.

Не си коства да контролирате захарта, разчитайки единствено на данните от глюкомера, даже за хора с диагностициран диабет.

За да оцените тъкмо положението и рисковете, би трябвало да преминете разбор за гликиран хемоглобин. Това е най-важният индикатор за тежестта на диабета. Хемоглобинът се намира в алените кръвни кафези. Когато има доста захар, тя се свързва с хемоглобина.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР