Захарният диабет е хронично, социално-значимо заболяване, при което е повишено

...
Захарният диабет е хронично, социално-значимо заболяване, при което е повишено
Коментари Харесай

Седем симптома издават диабета – кой е застрашен и кога да потърсим лекар

Захарният диабет е хронично, социално-значимо заболяване, при което е нараснало равнището на глюкозата в кръвта. Глюкозата е нужна за произвеждане на сила, което става във всяка клетка на тялото. Глюкозата от кръвта може да влезе в клетките единствено в наличие на задоволително количество инсулин. Това оповестяват от Здравното министерство на уеб страницата си в материал, квалифициран от проф. доктор Събина Захариева, народен съветник по ендокринология.

Инсулинът е хормон, който се създава в така наречен бета-клетки на задстомашната жлеза (панкреаса). Той има свойството да понижава нарасналата след банкет на храна кръвна захар, като ѝ оказва помощ да влезе в клетката. Инсулинът е ключът, който отключва вратата на клетката, с цел да може глюкозата да влезе в нея и да се създаде сила. Така е при хората, които нямат диабет.

При диабетиците има цялостна или частична липса на произвеждане на инсулин от панкреаса, както и нарушено деяние на създавания инсулин. 

Основни видове – вид 1 и вид 2

Срещат се два съществени вида захарен диабет, като всеки има своите особености, коментират здравните управляващи.

При младежи и при деца, които са предразположени или са с изменена имунна система, се образуват субстанции (антитела), които унищожават бета-клетките на панкреаса, вследствие на което настава цялостна липса на инсулин. Глюкозата от кръвта не може да влезе в клетките и се натрупва в организма. Кръвната захар (глюкозата) остава висока както на гладно, по този начин и след нахранване. В този случай инжектирането на инсулин е безусловно належащо. Този вид диабет е прочут като инсулинозависим или вид 1 захарен диабет.

При по-възрастните, нормално над 40 години, повода за болестта е друга. Бета-клетките на панкреаса не са атакувани и унищожавани и инсулин се създава. Проблемът е в това, че действието му е затруднено и той не може да отключи вратата на клетката, с цел да проникне глюкозата в нея. Ето за какво и тук неизползваната глюкоза остава в кръвта и кръвната захар се покачва, се споделя още в обявата. Натрупването на обилни количества подкожни тлъстини изключително затруднява действието на инсулина. Установено е, че колкото по-голямо е наднорменото тегло на човек, толкоз по-слабо е действието на инсулина върху клетките, надлежно и усвояването на глюкозата от тях. Този вид диабет е прочут като неинсулинозависим или вид 2 захарен диабет. Той се среща най-много при възрастните хора, само че в последно време се открива и при младежи, даже деца, оповестяват още здравните управляващи.  

Рискови фактори

Наднормено телесно тегло и затлъстяване Наличие на първостепенни или други роднини със захарен диабет Високо кръвно налягане Повишени равнища на мазнините в кръвта – холестерол, триглицериди Раждане на плод с тегло над 4 кг Установен по време на бременност захарен диабет Установявана по-рано нараснала кръвна захар Установено сърдечно-съдово заболяване

Симптоми

Повишена жадност Често уриниране, в това число и нощем Сухота в устата Редукция на тежестта Отпадналост, лесна уморяемост Сърбежи по тялото, изключително в региона на гениталиите Трудно заздравяващи рани по тялото

В редица случаи може да няма никакви недоволства от страна на пациентите и нараснала кръвна захар да се откри при осъществяване на проучвания по различен мотив, описват още здравните управляващи. И обръщат внимание: „ Важно! Ако имате някои от горепосочените признаци, неотложно потърсете съвет от доктор. “

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР