Захари Карабашлиев е автор на едни от най-известните и най-докосващите

...
Захари Карабашлиев е автор на едни от най-известните и най-докосващите
Коментари Харесай

За най-светлите ангели и най-тъмните демони в хората: Говори Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев е създател на едни от най-известните и най-докосващите модерни български романи. Най-новата му книга ''Рана'' отваря тематиката за раните в историята и политиката, само че и за героизма, нежността и вярата.

Той добави, че в работна среда се е срещал с Велислава Кръстева и че не може да каже неприятна дума за нея

„ Тази книга би докоснала друга част от родовата памет на всеки четец. Идеята ѝ обаче не е да отваря рани, а да приказва и за тях и в случай че може да способства за лечението им, без огромни литературни упоритости. Това е книга, която приказва за фамилна история, за момче и момиче, които са разграничени от войната през 1916 година, когато България се намира в първата международна война. Един младеж влиза във войната със своите идеализъм и жар, вместо да е на студентската пейка. Ранен е в първия ден на войната “, показа Захари Карабашлиев.

През 2022 година читателите са заели над половин милион книги

“В годините сред 1878 и 1912 година България като че ли доближава своя пик на духовен, учебен и стопански напредък. Първата международна война като че ли е края на Възраждането “, разяснява още той.

Писателят показа за моменти от срещите си с читателите си в страната.

Невежеството е злото. И тъй като е Невежество, то не схваща, че с нож, патрон, или чадър не може да убие свободата, мисълта, духа, добави той

„ Дай, Боже, да не влизаме всички ние в сходен спор, с цел да си покажем, че всички обичаме България еднакво… или пък някои по-малко. В моменти на такива тествания – изключително войни и бедствия, излизат най-светлите ангели и най-тъмните демони в човешката природа. Слав Богу, от време на време ангелите надвиват и положителното и смелостта съумяват единно да противостоят на злото. Това се е случило в България. Сега нямаме този подтекст, в който всеки да покаже същинското си лице. Дано и да нямаме “, разяснява Карабашлиев.

Според него злите демони постоянно са окуражавани от агитация и тогава се основава атмосфера на непоносимост към другия.

" Войната не е просто меджу водачи и политически системи, не е сред разнообразни типове оръжия, тя влиза в фамилиите и персоналните истории, даже и сред тези, които не водят война ", сподели още той.

Ако желаете да се срещнете със Захари Карабашлиев, той ще бъде през днешния ден от 18:00 часа на Панаира на книгата в НДК.

Какво още показа писателят и за коледния алманах, който издава - чуйте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР