Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2

...
Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2
Коментари Харесай

Марияна Николова: Загубите на българския туризъм може да достигнат 5 млрд. лв.

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на към 4,2 милиарда лева по данни от Национален статистически институт и Българска народна банка за първите 9 месеца от 2020 година Очакванията са те да набъбнат заради дребния брой туристически пътувания в края на годината. Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надвишават 5 милиарда лева за цялата година, сподели министърът на туризма.

Туристическият отрасъл ще бъде включен в окончателния вид на Националния проект за възобновяване и резистентност на България. Това заяви отрасловият министър и вицепремиер Марияна Николова, представена от Българска телеграфна агенция.

Работна група с присъединяване на бизнеса и учени приготвя и оферти по инструмента “Next Generation ” в туризма, които ще са подготвени до края на тази година. Предстои да се оформи на тази база и финансовото им изражение, сподели министър Николова и посочи, че е единомислещо мнението, че са нужни обилни средства за подкрепяне на бранша и за възобновяване му от невижданата пандемия, защото се сблъсква с остра липса на ликвидност.

" Ние изрично поддържаме насърчителните ограничения и запазването на работните места, планувани по Плана за възобновяване и резистентност и ще се включим с тематични хрумвания ", добави министърът.

Държавите членки на Европейски Съюз последователно вкарват ограничаващи ограничения до 7 или до 10 януари 2021 година, подсети министърът и уточни, че рестрикциите безспорно се отразяват на проектите на туристите. " Според песимистичния сюжет цялостен локдаун ще коства 1 милиарда лева за зимния ни туризъм, само че аз изрично не отстъпвам позицията да не се стига до подобен вид ", съобщи министър Николова. " Стриктно се съблюдават наредбите на здравния министър и нашите единни инструкции за активността на туристическите обекти и зимните уреди. Контролът е в ход и е праволинеен, тъй като на карта е заложен престижът на България като зимна дестинация с доста конкурентни преимущества и като интернационално приет ски център за експерти и фенове ", сподели още министърът на туризма.

Марияна Николова съобщи, че България упорства пред нашите сътрудници на Балканите границите ни да останат отворени или единствено в краен случай да се минават с негативен PCR тест. Тя посочи, че има огромен спад в ранните записвания, като при българите той е по-малък. Според нея по-късният старт на сезона е логически, само че страната би трябвало да завоюва още веднъж доверието на туристите, изгубено поради пандемията. " Разчитаме на преобладаващо българско наличие, само че се надяваме и на визити " ласт минит " от Турция, Румъния, Република Северна Македония, Сърбия, за какво не Израел, Молдова, Украйна и други Очакваме да се задържи ползата към балнео- и СПА туризъм ", разяснява още министър Николова.

По думите й Министерството на туризма е в непрестанен разговор с другите институции, отговарящи за ръководството и планирането на европейски стратегии, в търсене на спомагателни благоприятни условия работещите в туристическия бранш да бъдат подкрепени и през 2021 година На първо време такива благоприятни условия се чака да бъдат основани по отношение на спомагателните средства, които бяха предоставени на Министерството на стопанската система и Министерството на труда и обществената политика от Инициативата на Европейската комисия REACT-EU. Министърът подсети за другите форми на поддръжка за бизнеса до момента.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР