Загубите на строителната компания Артекс от спирането на строежа на

...
Загубите на строителната компания Артекс от спирането на строежа на
Коментари Харесай

Наследството на Цветанов: Поправката `Артекс` мина, съдът спасява още строежи освен Златен век

Загубите на строителната компания " Артекс " от прекъсването на градежа на постройката " Златен век " в столичния квартал " Лозенец " са милион и осемстотин хиляди лв.. 

Това оповестяват от компанията, откакто през вчерашния ден Административен съд - София пусна още веднъж строителството на небостъргача. Решението на магистратите не е дефинитивно и може да се апелира пред Върховен административен съд. В изказването си от Артекс декларират: 

„ Липсата на бистрота и правната неустановеност, основани от дейностите на институциите преди този момент решение на САС, доведоха до загуби за „ Артекс “ в размер на 1 800 000 лева от издаването на заповедта на ДНСК на 15.04.2019 до през днешния ден. В последна сметка с това си решение Съдът удостовери, че Разрешението за градеж на „ Златен век “ е годно – нещо, в което ние от „ Артекс “ постоянно сме били сигурни. Решението на съда идва и като удостоверение на голям брой публични правни мнения на видни правни експерти като проф. Дончо Хрусанов, проф. Огнян Герджиков, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов. Така, както е посочено и в Решениетo, съгласно визираната процедура на Върховният административен съд, десетгодишният период по отношение на издаденото Разрешение за градеж ще изтече през 2028 година В една правова страна Законът следва да се извършва от всички нейни субекти, т.е. чакаме и разчитаме, че институциите и жителите ще се съобразят с решението на съда.

Бихме желали да уверим всички наши сегашни и бъдещи клиенти, че „ Артекс “ продължава построяването на постройка „ Златен век “! Независимо от понесените загуби, продължаваме да държим на качественото строителство и ще осъществим всички договорни отговорности към клиентите си. “

САС се произнася, че не основният проектант на София, а само Държавната организация за строителен надзор може да каже легален ли е градежът.  И още - споделя мнението, че измененията в закона за устройство на територията, измежду които и станалата като известна като " корекция " Артекс ", от февруари 2017 година - строителното позволение да важи 10 години от разкриване на строителната линия, са годни за " Златен век ". Поправката бе импортирана от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и подкрепена от тогавашния началник на ПГ Цветан Цветанов.  В преходни и заключителни разпореждания към поправката се споделя категорично,  че наредбите се ползват за бъдещи позволения за градеж и за производства, по който още няма влезнало в действие решение за градеж. 

Законът за устройство на територията касае планове от първа и второкласен, за които е даден толеранс обектите да бъдат приключени за период от 10 години, вместо за 5 години, изяснява тогава Ненков. Той отхвърля измененията в Закон за устройство на територията да имат каквото и да е общо с Артекс. Сградата " Златен век " обаче е второкласен. 

Съдебното решение от през вчерашния ден на процедура позволява и възможни проблеми със периода на разрешителното за градеж на строящата са на Солни пазар постройка, която ще бъде най-високият хотел в София. Ай тауър - 107 метра небостъргач, ще работи под реномираната марка " Мариот ". 

Сагата със " Златен век "

Разрешението за градеж на 34-етажна постройка на ул. „ Златен рог “ №10 в кв. „ Лозенец “ е издадено на 26.01.2007 година от основния проектант на София Петър Диков на името на Едноличен търговец „ ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова “ и Едноличен търговец „ Румен Марков – Джоинт Билдинг инвестмънт “. Разрешението е издадено според застроителния и регулационен проект от 1996 година, утвърден от арх. Стоян Янев.

Протокол №2 за разкриване на строителна площадка, с който започва строителния развой, е формиран на 11.01.2010 година от надзорната компания „ Консултантска инженерна група “ ООД.

Разрешението за градеж на постройката е презаверено на 19.11.2012 година от арх. Диков на името на компания „ Кристела “ ООД с шеф Румен Марков.

На 14.12.2016 година в направление „ Архитектура и градоустройство “ постъпва заявление от „ Кристела “ ООД за повторна презаверка на разрешението за градеж. Инвеститорът е осведомен, че разрешението няма да бъде презаверено. На 03.02.2017 година компанията отдръпва настояването си за презаверка. На 06.02.2017 година основният проектант със своя заповед приключва административното произвеждане по заявката за презаверка.

Във връзка с претенции на шефа на „ Кристела “ ООД за допускане на промени в утвърждения капиталов план в НАГ е получено тълкувателно писмо от зам.-министъра на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев от 30.08.2017 година. В него за съответния строителен обект зам.-министър Йовев дефинира: „ срокът за довеждане докрай на строителството е 10 година и се регистрира от датата на започване на строителството, а точно от датата на сформиране на протокол пример 2 “ (11.01.2010).

На 09.01.2019 година Инициативен комитет „ Лозенец “ осведоми основния проектант на Столична община, че като жалбодатели са получили писмо от министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, в което се споделя, че писмото на зам.-министъра не е имало наложителен темперамент. Веднага откакто тази информация е получена в НАГ, тя е изпратена до началника на ДНСК, който единствен е способен да извърши инспекция на градежа, поради категорията му.

Строежът на ул. „ Златен рог “ №10 е второкласен и според наредбите на Закона за устройство на територията инспекциите на строителния развой и на строителните бумаги се правят от Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК). НАГ-СО има пълномощия и подготвеност да ревизира единствено градежи с по-ниски категории (4-а и 5-а).

Във връзка със строителството на постройката на ул. „ Златен рог “ в Столична община са получени няколко сигнала с претенции за инспекции на строителната документи и на строителния развой.

Освен от жители и Инициативен комитет „ Лозенец “, Столична община е получавала писма от националния омбудсман (на 29.11.2017 г.) и от ръководителя на комисията по вътрешен ред и сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов (на 12.06.2018 г.). Сигналът, препратен от Цветан Цветанов за инспекция на строителството на постройка „ Златен век “, е получен още на 21.05.2018 година в Столична община непосредствено от Инициативния комитет. Това писмо на инициативния комитет е изпратено по едно и също време до президента на Р България, министър ръководителя, зам.-министър ръководителя Дончев, министъра на районното развиване и благоустройството, основния прокурор, ръководителя на Народното събрание, ръководителите на всички парламентарни групи, Постоянната комисия по районна политика, ръководителя на представителството на Европейска комисия в България и с копие до омбудсман на Р България, кмета на Столична община, основния проектант на Столична община и началника на ДНСК.

Инициативният комитет и Цветан Цветанов са осведомени, че по отношение на получените сигнали за нелегално строителство в общината и други институции, още на 05. 01.2018 година е осъществена инспекция от способената институция – ДНСК и РДНСК Югозападен регион. Столична община е осведомена на 30.01.2018 година, че инспекцията не е открила нарушавания във връзка с законосъобразността на издадените строителни бумаги. Проверките за осъществяване на строителния развой също са напълно от компетентността на ДНСК. 

Протестиращите против " Златен век "

От инициативния комитет, който се разгласи против " Златен век ", оповестиха, че ще продължат с протестните си дейности. " За страдание знаехме, че заповедта, която се издава от ДНСК има своите пороци. Затова сигнализирахме незабавно след нейното издаване. Това, което не чакахме, е, че по време на самото дело от ДНСК се държаха несъответстващо по отбраната на личната си заповед, сподели през днешния ден пред " Нова телевизия " Войслав Тодоров от ИК " Лозенец ". 

Д ори съдът споделя, че корекция " Артекс " има. " Без законовото изменение от 2017 година е невероятно да се пояснява разрешението за градеж,  допълва Тодоров.

Искаме да разберем и реакцията на господин Борисов, който ни стисна ръката и сподели, че корекция " Артекс " няма. Сега съдът умишлено или не осребрява " Апартаментгейт " . Ние сме обнадеждени, че това е единствено на първа инстанция, разяснява Никола Вапцаров от комитета. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР