Загуби от десетки милиони левове за бюджета, закриване на 960

...
Загуби от десетки милиони левове за бюджета, закриване на 960
Коментари Харесай

Тотото е застрашено

Загуби от десетки милиони левове за бюджета, закриване на 960 пункта и 500 000 души, лишени от опция да пускат фишове или да си купят лотарийни талони - това чака тотото, в случай че не бъде изменен бързо Законът за хазарта.

През 2020 година, когато тотото стана монополист при организирането на
лотарии, бе признат гратисен интервал до 29 юли 2022 година, след който тотото да предлага игрите си единствено в лични пунктове. Към момента предприятието има 640 лични обекта и 960, които са на негови сътрудници. Ако ограничаването не бъде отстранено от закона, значи от август външните пунктове да бъдат затворени. Така 500 000 души в страната ще останат без достъп до продуктите на тотото - няма да могат да пуснат фиш или да си купят талони, показват от управлението му.

“Неблагоприятният сюжет значи да не бъдат осъществени най-малко 20 млн. лв. доходи до края на тази година и евентуално несъблюдение на заложените със Закона за държавния бюджет доходи от активността на тотализатора ", разяснява изпълнителният шеф Александър Тодоров, предава " 24 часа ".

Според последните промени в закона 10% от постъпленията, които се дават на Министерството на спорта, отиват за подкрепяне на културни и просветителни институти. А близо 2/3 от бюджета на спортното министерство и на федерациите идват от отчисленията на тотото.

Запазването на рестрикциите в закона щели да доведат както до понижаване на средствата, които се отчисляват към страната, спорта, физическото образование и културата, по този начин и до ограничение на развиването на дребните търговци.

Партньорите на тотализатора ще изгубят най-малко 1 млн. лева, ще би трябвало да редуцират хора и да има понижаване на приходите на български фамилии, показва Тодоров.

Според управлението на тотото, в случай че законовите ограничавания бъдат отстранени, приходите може да бъдат увеличени доста. До края на 2023 година новото управление възнамерява нарастване на крайните точки на продажба с най-малко още 1000, което да генерира в допълнение най-малко 50 млн. лева приходи.   

Изготвените промени в Закона за
хазарта ще разрешат по-свободна продажба на лотарийни билети.  Те ще може да се оферират в обекти като огромни търговски вериги, бензиностанции, станциите на метрото и на други места.

Експерти от правната дирекция на Българския състезателен тотализатор прецизират, че направеното изменение на Закона за
хазарта е основно и цели да се даде опция за развиване на активността на държавния хазартен оператор. Това щяло да докара до спомагателни финансови средства, които да бъдат изхарчени от страната за реализиране на публични политики в региона на спорта, физическото образование и културата. 

Тодоров е безапелационен, че промените в Закона за
хазарта от 2020 година слагат условия, които освен са нелогични за нормалната комерсиална процедура, само че са в прорез със Закона за защита на конкуренцията.

Само за държавния
хазартен оператор се поставяло условие да популяризира продуктите си в стопанисвани от него обекти, освен това с личен състав, нает по трудов контракт. Обектите трябвало да дават отговор и на спомагателни рестриктивни разпореждания.

Промените в закона са импортирани от група народни представители от “Продължаваме смяната " и някогашни депутати от Има Такъв Народ, в този момент самостоятелни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР