Загуби от десетки милиони левове за бюджета, закриване на 960

...
Загуби от десетки милиони левове за бюджета, закриване на 960
Коментари Харесай

Tотото може да изгуби 50 млн. заради закон, а 500 000 души да не могат да си пуснат фиш

Загуби от десетки милиони левове за бюджета, закриване на 960 пункта и 500 000 души, лишени от опция да пускат фишове или да си купят лотарийни талони - това чака тотото, в случай че не бъде изменен бързо Законът за хазарта.

През 2020 година, когато тотото стана монополист при организирането на
лотарии, бе признат гратисен интервал до 29 юли 2022 година, след който тотото да предлага игрите си единствено в лични пунктове. Към момента предприятието има 640 лични обекта и 960, които са на негови сътрудници. Ако ограничаването не бъде отстранено от закона, значи от август външните пунктове да бъдат затворени. Така 500 000 души в страната ще останат без достъп до продуктите на тотото - няма да могат да пуснат фиш или да си купят талони, показват от управлението му, написа 24chasa.bg

“Неблагоприятният сюжет значи да не бъдат осъществени най-малко 20 млн. лв. доходи до края на тази година и евентуално несъблюдение на заложените със Закона за държавния бюджет доходи от активността на тотализатора”, разяснява изпълнителният шеф Александър Тодоров. (Интервю с него виж по-долу.)

Според последните промени в закона 10% от постъпленията, които се дават на Министерството на спорта, отиват за подкрепяне на културни и просветителни институти. А близо 2/3 от бюджета на спортното министерство и на федерациите идват от отчисленията на тотото.

Запазването на рестрикциите в закона щели да доведат както до понижаване на средствата, които се отчисляват към страната, спорта, физическото образование и културата, по този начин и до ограничение на развиването на дребните търговци.

Партньорите на тотализатора ще изгубят най-малко 1 млн. лева, ще би трябвало да редуцират хора и да има понижаване на приходите на български фамилии, показва Тодоров.

Според управлението на тотото, в случай че законовите ограничавания бъдат отстранени, приходите може да бъдат увеличени доста. До края на 2023 година новото управление възнамерява нарастване на крайните точки на продажба с най-малко още 1000, което да генерира в допълнение най-малко 50 млн. лева приходи.

Изготвените промени в Закона за
хазарта ще разрешат по-свободна продажба на лотарийни билети. Те ще може да се оферират в обекти като огромни търговски вериги, бензиностанции, станциите на метрото и на други места.

Експерти от правната дирекция на Българския състезателен тотализатор прецизират, че направеното изменение на Закона за
хазарта е основно и цели да се даде опция за развиване на активността на държавния хазартен оператор. Това щяло да докара до спомагателни финансови средства, които да бъдат изхарчени от страната за реализиране на публични политики в региона на спорта, физическото образование и културата.

Тодоров е безапелационен, че промените в Закона за
хазарта от 2020 година слагат условия, които освен са нелогични за нормалната комерсиална процедура, само че са в прорез със Закона за защита на конкуренцията.

Само за държавния
хазартен оператор се поставяло условие да популяризира продуктите си в стопанисвани от него обекти, освен това с личен състав, нает по трудов контракт. Обектите трябвало да дават отговор и на спомагателни рестриктивни разпореждания.

Промените в закона са импортирани от група народни представители от “Продължаваме промяната” и някогашни депутати от Има Такъв Народ, в този момент самостоятелни.



Александър Тодоров, изпълнителен шеф на БСТ Александър Тодоров , изпълнителен шеф на БСТ:

Искаме да увеличим приходите, да изплащаме по-големи облаги и ще има повече пари за страната

- Г-н Тодоров, при започване на годината поехте ръководството на тотото, какво заварихте и по какъв начин се развива сдружението?

- Все още сме в интервал на инспекции, които не са завършили, само че се придържаме към стабилно възходящата линия на развиване на тотализатора, която реализираме чрез постигането на ясни и постижими цели.

Усилията ни в тези първи месеци са ориентирани към възстановяване на законодателната рамка, при която работим. Като първи резултат е импортираният законопроект за изменение на Закона за
хазарта от група народни представители.

- Какви са тези промени?

- Предложенията са групирани в четири съществени направления.

Основен акцент е премахването на възбраната за реализиране на активност единствено в лични пунктове, с личен състав на трудов контракт. За съпоставяне в Европейския съюз наситеността е 1 пункт на 1725 души, а у нас е 1 на 4623 души. Отстраняването на това ограничаване би дало опция на държавния оператор да разшири мрежата от точки за продажба до най-малко 3200, което би дало отговор на средноевропейската норма за плътност.

Реформите се отнасят и до опазване и повишение на доверието на обществеността, разширение на портфолиото от игри и понижаване на административната тежест.

- Какъв е резултатът, който очаквате?

- При приемане на препоръчаните промени в Закона за
хазарта за тотализатора ще се сътвори опция да генерира средства за обществено значими дела, а резултатът, който ще се следи, е по-скоро върху обществото.

Чрез нови точки за продажби ще се усили броят на хората, които ще могат да печелят от разпространяването на нашите артикули. При проект за постигане до три години на 3200 точки за продажби над 3,3 млн. лв. е минималната месечна сума, която ще отива при бизнеса.

Ще се даде опция хората да бъдат съпричастни към българския спорт и просвета, тъй като 17% от цената на всеки
залог за игрите на “Тото 1” и “Тото 2” и 10% от цената на всеки ваучър отиват за финансиране на действия по Закона за физическото образование и спорта и в Национален фонд “Култура”.

Ще се усилят и средствата, разпределяни като награден фонд – при постигане на 600 млн. лева приходи това ще са най-малко 300 млн., раздадени като облаги.

Нарастването на приходите ще докара и до повече средства за държавния бюджет – 90 млн. лева такси по отношение на импортираните за 2021 година 42 млн., както и за спорта и културата в страната – 80 млн. лева отчисления по отношение на малко над 34 млн. лева за 2021 година

Ще можем да дадем повече благоприятни условия за рационално развлечение на нашите играчи, които ще получат онлайн достъп до нови моментни лотарийни игри и такива, в които могат да приложат своите познания и умения.

- Ще срещнат ли препоръчаните промени нужната поддръжка, поради актуалната политическа обстановка?

- Искрено се надявам, че всички депутати, без значение от политическите си пристрастия, осъзнават смисъла от приемането на измененията в Закона за
хазарта.

- Частната
лотария доближаваше до 1 милиарда годишни доходи. Защо държавното тото не съумява?

- Българският състезателен тотализатор не е развил през годините капацитета си, към което сме съсредоточили бъдещите си цели.

Бих дал следната информация за 2019 година - последната, в която идентична активност се развиваше от частен оператор. Тогава точките на продажба на Българският състезателен тотализатор са 1300, а на частния оператор - 17 000. Тотализаторът внася държавна такса от 15% от постъпленията си, частникът - 6,6%. Наградният фонд е 62% от постъпленията при държавното тото и 63% при частната
лотария. Средствата за реклама са 4 млн. лева на БСТ при 50 млн. лева на частната лотария по неофициални данни. БСТ отделя 10% средства за спорт, частната лотария - 0%. Разликата главно е резултат от нормативната рамка. Затова се стремим да я променим.

- Какви са стъпките в посока на развиване на тотализатора?

- За да може да осигурим възходящата посока на развиване на държавното дружество, сме насочили напъните си към реализирането на измененията в Закона за
хазарта.

Друга цел е присъединението към групата
лотарии, организиращи “Евроджакпот” - играта е със залог от 2 евро и предлага като минимална облага 10 млн. евро и оптималната 120 млн. евро.

Усилено работим и за придобиването на документ за обществена корпоративна отговорност, удостоверяващ сходство на Българският състезателен тотализатор със стандарта за виновна игра на Европейската лотарийна и тотоасоциация, чийто член е предприятието.

Поставили сме си за цел и прецизното използване на насоките за корпоративно ръководство на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, с което още един път ще потвърдим икономическата си успеваемост и значимостта ни в публичния живот.

Във финансов проект задачата е да се обезпечи рентабилност на страната посредством устойчиви и прогнозируеми отчисления, които регистрират бъдещите финансови условия, да се обезпечи структуриран метод за премерване, следене и оценка на доходността, успеваемостта и равнището на риска.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР