Загубата тежи. Загубихме изборите. Заради тези 500 000 души, които

...
Загубата тежи. Загубихме изборите. Заради тези 500 000 души, които
Коментари Харесай

Корнелия Нинова обясни защо забавила подаването на оставката с един ден

Загубата тежи. Загубихме изборите. Заради тези 500 000 души, които ни поддържаха, бих желала да създадем справедлив разбор на това, което стана. Това съобщи в утринния блок на bTV водачът на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова.

„ Работихме и чакахме да победим “, сподели тя и призна, че е изпитала отчаяние в изборния ден незабавно след оповестяването на резултатите.

„ Единствената партия сме, която увеличи доверието си по отношение на предходните европейски избори “, уточни тя и сподели, че става дума за над 50 хиляди гласа.

„ Ние сме единствените, които имам един народен представител повече. Освен това имаме извоювани европейски избори в 63 общини – повече от две трети се ръководят от ГЕРБ “, посочи Нинова.

„ Оставката е персонален акт и го взех аз като решение сама, несъмнено. Сигурно има доста хора, които се отговорни за тези резултати. Но моята визия за морал в политиката е, че първият носи отговорност “, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия. Тя разкри, че доста хора я убеждавали да не подава оставка.

Нинова отхвърли да е имало вътрешен напън за подаването на оставката, макар че тя пристигна ден откакто тя сподели, че ще се включи в конкуренцията за избор на нов ръководител.

„ Друга е повода за това леко разминаване, което вярно забелязвате “, изясни тя. „ Ние сега нямаме процедура за избор на ръководител “, сподели тя и добави, че желала такива правила да бъдат направени преди да влезе в конкуренцията наедно с останалите претенденти.

Веднага, обаче, се появили спекулации, че ще се изготвят правила в нейна изгода, с цел да може тя да се „ бетонира “ на председателското място. „ Аз не съм Бойко Борисов, който употребява държавния запас в акцията. Не мога да си разреша да употребявам партийния запас “, безапелационна беше Нинова.

Според нея, не е правилна констатацията „ Нинова против Националния съвет “. „ Спорим и най-после вземаме решенията с гласоподаване “, изясни тя.

На въпрос какви са връзките ѝ с Георги Гергов тя отговори: „ Напрегнати. Имаме друга визия за правенето на политика “.

„ Не мисля, че отхвърлянето на Истанбулската спогодба от Българска социалистическа партия с съвсем цялостно единогласие, е отблъснало гласоподавателите “, сподели тя във връзка думите на Ангел Джамбазки, че Българска социалистическа партия завива към консервативни полезности.

„ В над 80% партията е единомислеща – не на Истанбулската спогодба. Не Пакта за миграция “, добави Нинова.

Тя посочи, че кандидатурата на Сергей Станишев не е причина за загубата на изборите. „ Националният съвет вкара Сергей в листата. Той е вътре, с цел да има преференции. С влизането му би трябвало ние да сме се консолидирали, укрепили, и да имаме повече гласове. Къде ни е успеха тогава? Ако стоенето на Сергей е било проблем – той влезе “, изясни тя.

Нинова изясни, че е работила добре със Сергей Станишев. Според нея аргументите за изборната загуба са други.

Тя счита, че отрицателният избор към ръководството не се е отишъл към Българска социалистическа партия, както са очаквали, а към всички останали партиите. Социалистите не съумели да убедят хората, че са партия, друга от статуквото.

Лидерът на Българска социалистическа партия отхвърли обвиняванията за отрицателна европейска акция. „ Кое е отрицателна акция? „ Апартаментгейт “ пристигна от „ Свободна Европа “ и американците. Как го приписаха на Българска социалистическа партия? “, разяснява тя.

Нинова назова думите на Бойко Борисов за „ ненавист и ненавист “ от срана на Българска социалистическа партия като „ операцията на публичното мнение “.

„ Г-н Б, Българска социалистическа партия ви бие в Ямбол, в Добрич, във Видин, в Монтана. Това ли би трябвало да е тонът сред водачите на две партии – аз те бих в Асеновград, пък аз те бих в Ямбол. Не. Крайно време е да забележим какво ни споделят хората “, съобщи Нинова.

„ Такова държание е деструктивно за държавността “, добави тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия в оставка разяснява връщането на партията в Народното събрание и настояването на оставка на министъра на финансите поради раздадените по-високи партийни дотации. „ Ако и за секунда съм допускала, че има такова нещо, щях да съм първата, която сигнализира. И за секунда не съм допускала, че финансовият министър може да нарушава Закона за бюджета “, съобщи тя и сподели изрично, че партията ѝ ще върне парите. „ Чакаме изчисленията на Министерство на финансите. Самите те не знаят какъв брой са ни наддали “, добави тя.

Нинова разкри, че за двата месеца, в които социалистите не били в Народното събрание, те получавали по една трета от заплатата си. „ Аз персонално не съм ходила да я получавам. Получавам си я на касата. Не съм ходила да я взимам “, изясни тя.

На въпроса кого ще предложи за собствен заместител като ръководител на Българска социалистическа партия тя отговори: „ Ще помисля “.

Соцлидерката разкри още, че до момента в който не вземала пари от Народното събрание преживявала със спестените преди този момент заплати. „ Знаете, че заплатите ни са високи. Не съм ги похарчила всичките – от тях “, сподели тя.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР