Загубата на тегло е цел за много хора, но има

...
Загубата на тегло е цел за много хора, но има
Коментари Харесай

Отслабване за 1 месец – какво е здравословното темпо?

Загубата на тегло е цел за доста хора, само че има верен и неверен метод да се реализира.

Бързото и екстремно отслабване може да аргументи повече вреди, в сравнение с изгоди. Както физически, по този начин и душевен. Безопасната и устойчива загуба на тегло върви ръка за ръка с повсеместен здравословен метод на живот, който се концентрира върху положителното хранене и постоянна физическа интензивност.

Цифрата на килограмите, което можеш безвредно да свалиш за един месец, ще е строго самостоятелна за теб, както е и за всеки друг човек. Със сигурност би трябвало да избягваш крайните диети за намаляване и да не разчиташ на едно само нещо дати донесе резултатите, които търсиш.

За да си осигуриш безвредно намаляване, само че с оптимално движение, има неща които би трябвало и не би трябвало да правиш. И в тази публикация ще се съсредоточим точно над това:

Какво е безвредното тегло, което можеш да свалиш за месец и по какъв начин да изградиш своите тренировки и хранителен режим така, че да ти обезпечат оптимални резултати, без да изпадаш в крайности.

Не спазвай елементарни диети! Ето за какво:

Първата мисъл, която нормално ни идва на разум, когато задачата е загуба на тегло, е за съблюдаване на диета. Въпреки това диетите, по този начин, както нормално се вършат от множеството хора, би трябвало да се заобикалят. Защо? Защото не са устойчиви в дълготраен проект и те настройват към неправилно мислене за отношението сред храната и тежестта.

Диетите нормално са бързи и „ лесни “ решения, към които хората прибягват, когато желаят да отслабнат за ултиматум. Много популярни диети   обаче са склонни да бъдат крайни и ограничаващи. Въпреки че водят до някакви резултати, те рядко са трайни, тъй като практиките за постигането им не са устойчиви, защото са извънредно ограничаващи.

Ако базираш всичките си очаквания на диета, която не е устойчива, общо взето се подготвяш за неуспех още самото начало, даже и без да го осъзнаваш. Неспособността да постигнеш задачите си или да ги поддържаш дълготрайно води до нерешителност и отрицателно отношение към самия себе си. Това те обезкуража и отчайва, а когато в последна сметка спреш да спазваш диетата, е доста евентуално да върнеш множеството от тежестта си назад, та даже и в повече…

И започваш да търсиш друга диета, която да следваш, с цел да оправиш нещата. Така цикълът се повтаря и това напразно „ блуждаене в тъмното “ може да продължи години, даже цялостен живот. Аз също съм се сблъсквал с него – както в персоналния си опит, по този начин и в работата си с клиенти. Повярвай ми, в действителност искаш да го избегнеш! Как ли?

Как да отслабнеш трайно и здравословно?

Ако искаш един път за постоянно да се отървеш от нежеланите гънки и мазнини и да запазиш положително здраве и фигура за цялостен живот - в идеалния случай ще искаш да си създадеш метод на живот, който е от изгода за общото ти здраве, а освен като тактичност за намаляване. Идеята е да приложиш тактики, които можеш да поддържаш в дълготраен проект, при които се храниш в действителност добре през множеството време, само че въпреки всичко си оставяш и място за инцидентно глезене и утеха.

Крайната цел е и загуба на тегло, само че и изцяло по-крепко здраве. Това ще отнеме време и може да не стигнеш бързо до последна си цел. Но един път реализирана – ще можем да я запазиш и поддържаш без спомагателни старания и напън.

Ето и някои съответни препоръки от кое място да започнеш с построяването на този по-здравословен метод на живот:

- Обърни внимание на храненето:  Приготвяй си ястия, богати на пълноценни питателни храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена, постни и скотски протеини и потребни за сърцето мазнини. Преработените храни би трябвало да останат на назад във времето, а контролът на порциите е от основна роля.

- Практикувай себеосъзнаване:  Себеосъзнаването също играе роля в триумфа ти. Инструменти като воденето на дневник за хранене или за тренировки, записване и постоянно следене на резултатите ти и тълкуването им ти оказват помощ да видиш до каква степен си стигнал и къде може да се наложи да направиш промени, както и да останеш виновен пред самия себе си.

- Избягвай мислене вид „ всичко или нищо “:  Светът не е черно-бял и това важи с цялостна мощ и за храненето ти. Всеки път, когато изключиш нещо от диетата си изцяло или добавиш към него отрицателни мисли като „ Не мога да хапвам това “ или „ в никакъв случай повече няма да мога да хапвам това “, това води до предизвикателно държание и преяждане. Защото самичък си налагаш забрани и по този начин се изкушаваш още повече от неразрешените неща.
Здравословният метод на живот отстранява тази виновност, тъй като знаеш, че в чинията ти има място за всичко, просто не за всичко по едно и също време и не в идентични количества. Няма изцяло неразрешени храни и питиета, по този начин както няма храни и питиета, които вземат решение всички проблеми сами по себе си. Всичко се крие в умереният метод и салдото.

- Бъде непрекъснат и целеустремен в дейностите си : Постоянството движи иглата. Индивидуалните моменти на уязвимост в никакъв случай няма да доведат до наддаване на тегло сами по себе си, тъй че не се обвинявай за тях; Върни се в верния път още със идващото хранене и не позволявай на инцидентното отклоняване да се трансформира в събитие. Тази философия ще ти разреши да мислиш в необятен, дълготраен проект и поддържане на баланс. И в последна сметка ще докара до устойчиви резултати.

Колко кг може да свалиш здравословно за 1 месец?

Както към този момент загатнах, количеството тегло, което можеш да свалиш за един месец, е друго за всеки. Зависи от редица фактори - от възрастта, настоящата диета и метод на живот, хормоните, метаболизма и други

Често обаче, когато създадем смяна в метода си на хранене, първите няколко седмици след смяната носят по-бързи резултати, след което темпото последователно се забавя до поддържане на релативно постоянен ход на изгаряне на мазнини и тегло. Това може да значи от няколко стотин грама до 1-2 кг на седмица, според от това какъв брой тъкмо имаш да сваляш. По-пълните хора нормално могат да смъкват и повече тегло по-безопасно, просто тъй като имат доста непотребна маса, с която да се разделят…

Това ме води и до идващия фактор, който дефинира оптималната скорост на намаляване. А точно – от къде тъкмо започваш?

Най-общо казано, колкото повече тегло би трябвало да смъкна някой, толкоз повече може да смъкна той за даден месец, без да се тормози за здравето си.

Така да вземем за пример, в случай че някой има 20 кг за събаряне, той може да отслабне здравословно с повече килограми за даден месец, в сравнение с различен човек, който има, да кажем, 5 кг за събаряне.

Повечето общи насоки предлагат загуба на тегло сред 0,5% до 2% от общото телесно тегло на седмица. По този метод хората с по-високо телесно тегло или с по-висока телесна лой могат да изгубят по-близо до 2% от телесното си тегло за седмица, до момента в който хората с по-малко телесни мазнини е добре да се целят в 0.5 до 1% от общото си телесно тегло.

Друг значим фактор, който дефинира подобаващата скорост за намаляване, е интервалът на намаляване. Колко дълго ще продължи това? Най-общо казано, колкото по-дълъг е интервалът от време, който си си сложил за намаляване, толкоз по-малко би трябвало да се стремите да сваляш всеки месец. Просто тъй като по този начин е по-лесно и рестриктивните мерки са по-малки, а с тях-  и изтощението от спазването на режим и стратегия за намаляване. Хубаво е човек да има повече време, с цел да реализира задачите си – със успокоение, без да бърза и без напън.

В обобщение…

Отслабването е, значително, доста самостоятелен развой. Дори и с най-хубавите общи препоръки и насоки първоначално, в последна сметка би трябвало последователно да настроиш нещата по този начин, че програмата ти да работи оптимално съответно за теб самия.

Помни, че отслабването е на първо място за по-крепко здраве. А визията, която придава на тялото, е по-скоро бонус. Така че не жертвай здравето си в гонене на по-добра визия. Постарай се да имаш и двете!

Автор: Страхил Иванов


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР