Загубата на невронните връзки (синапси) в ключови части на мозъка,

...
Загубата на невронните връзки (синапси) в ключови части на мозъка,
Коментари Харесай

Една доза псилоцибин може да помогне за възстановяването на невронните връзки, загубени заради депресията

Загубата на невронните връзки (синапси) в основни елементи на мозъка, в това число фронталния кортекс, е една от отличителните характерности на депресията. За благополучие, ново проучване демонстрира, че една доза от психоактивната субстанция псилоцибин може да задейства пролиферация* в същите тези райони на мозъчната кора и надлежно – съставлява евентуално лекуване за хората с сходно положение.

Псилоцибинът (активната съставна част в така наречен „ вълшебен гъби “) неведнъж е доказвал своята успеваемост при лекуването на меланхолия. Учените обаче към момента не са сигурни какъв тъкмо е механизмът, прикрит зад неговия лечебен резултат. Ето за какво учените вземат решение да ревизират дали лекарството подтиква нарастването на броя и плътността на дендритните гърбици – връзката, чрез невроните могат да споделят между тях.

Учените инжектират сместа в мишки и в границите на 24 часа виждат доста нарастване на дендритните гърбици във фронталния кортекс на гризачите. „ Не единствено че видяхме 10-процентно нарастване в броя на невронните връзки, само че и те бяха приблизително към 10 % по-големи – т.е. като цяло връзките бяха по-силни “, изяснява Алекс Куан, един от създателите на изследването - професор по психиатрия и невронаука от Йейлския университет.

По-важното в тази ситуация, че тези усъвършенствания не са изчезнали даже месец по-късно, което демонстрира, че една доза псилоцибин довежда до трайно нарастване на синапсите в основни райони на мозъка.

Според създателите на проучването това структурно ремоделиране на мозъка може да помогне за коригирането на избрани неврологични дефицити, асоциирани с депресията, и в същото време – да докара до нов вид самопознание. Те спекулират, че „ провокираната от псилоцибина невронна гъвкавост може да подтикне мозъка да интегрира нови психически прекарвания “ и надлежно – да подтиква смяна в цялостната настройка на индивида.

Освен че виждат нарастване в дендритните гърбици, учените откриват и по-високи равнища на възбудителна невротрансмисия, което подсказва, че псилоцибинът би могъл да възвърне провалите, нанесени от обвързваните с депресията дефицити в мозъка.

„ Бяхме извънредно сюрпризирани от трайните промени, провокирани единствено от една доза псилоцибин – споделя Кван. – Тези нови връзки може да са структурните промени, които мозъкът употребява за съхранението на нови прекарвания. “

Въпреки че тези открития демонстрират за следващ път, че псилоцибинът може да е изключително потребно оръжие в борбата с депресията, не би трябвало да забравяме, че това е психоактивна съставна част и като такава тя не е подобаваща за огромен брой пациенти, защото много хора не биха могли да понесат халюцинациите, които тя провокира. Ето за какво експертите вземат решение да ревизират дали подобренията в плътността на дендритните гърбици не биха могли да бъдат поддържани и в обстановка, в която психоактивните резултати на псилоцибина са блокирани. За тази цел те употребяват примес, наречена кетансерин, която блокира рецепторите на серотонин, към които псилоцибинът се обвързва, с цел да създаде промени в съзнанието. При това състояние главичките на мишките престават да трептят под въздействието на резултата на нароктика, което пък от своя страна значи, че не халюцинират.

Фактът, че това не пречи на образуването на нови синапси в границите на фронталния кортекс демонстрира, че антидепресивната успеваемост на псилоцибина евентуално не зависи от неговите психеделични резултати. Учените обаче акцентират, че психическото влияние на псилоцибина върху хората не може да бъде опоределено само въз основата на наблюдението на държанието на мишки. За да разплетем изцяло мистерията на механизма, виновен за лечебните свойства на псилоцибина, ще бъдат нужни още изследвания.

Изследването е оповестено в Neuron.

Източник: IFLScience

* Увеличаване броя на кафези, изграждащи дадена тъкан, вследсвие на тяхното разделяне и повишаване. Може да бъде както израз на физиологично положение, по този начин и изява на патогенен развой.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР