Заглавието е без въпросителна, защото след разказа в четвъртък на

...
Заглавието е без въпросителна, защото след разказа в четвъртък на
Коментари Харесай

Ще подаде оставка или ще бъде отстранен генералният директор на БНР

Заглавието е без въпросителна, тъй като след описа в четвъртък на Силвия Великова пред Съвета за електронни медии (СЕМ) за натиска над нея, и то оказван на среща в парка, и след показаните документи, показващи неочаквана и без претекстове смяна в графиците, с цел да бъде свалена от ефир, освобождението на поста от генералния шеф наподобява без конкуренция.

" Потресаващо " и " разтревожени сме " бяха преобладаващаите реплики на надзорниците след срещата с редколегията на БНР, която изиска оставката на Светослав Костов. Председателят на надзорния орган София Владимирова заключи: имиджът на генералния шеф е фалирал. А членът на Съвет за електронни медии Ивелина Димитрова (от квотата на президента) настоя той да поеме отговорност за настъпилата рецесия в държавното радио, за което след няколко въпроса тя посочи, че значи, че му желае оставката.

Прокуратурата да разкрие кой е притискал шефа на БНР

- реши Съвет за електронни медии на късото съвещание след срещата с редколегията.

Тепърва съветът ще проучва показаните документи и изслушаната информация от Силвия Великова, Даниела Късовска, зам.-главен редактор в оставка на стратегия " Хоризонт " и други членове на редколегията за оказан напън за премахване на Великова от ефир. Това ще стане на последващо съвещание на 27 септември.

На съвещанието в четвъртък (19 септември) надзорният орган реши единствено да изпрати незабавно сигнал до прокуратурата, защото Съвет за електронни медии не е проверяващ орган, да откри кой е оказвал натиска над генералния шеф. Светослав Костов е декларирал пред Силвия Великова, че " четирима души са му се обаждали " да я в профил. Костов не посочил имена, само че споделил, че са го заплашвали, че " децата ми ще останат гладни, няма да си намеря работа ".

За напън над Костов да откри метод журналистът да не отразява правосъдния сектор и да бъде свален като водещ, през последните дни свидетелстваха в изявленията и пенсионираният скоростно шеф на " Хоризонт " Ивайло Савов (отказал да извърши поръчаното), и зам.директорът Даниела Късовска, която е в оставка в противоречие със протичащото се в радиото.

Решението на Съвет за електронни медии да алармира прокуратурата да разкрие кои са притискали Костов провокира и раздвижване измежду присъстващите публицисти, така кат бе взето на фона на изказванията - и на Великова, и на Савов, че на тях им е казвано, че натискът е бил обвързван с искания към отразяването на процедурата за избор на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев. Той към този момент води инспекцията за невижданото прекъсване на излъчването на " Хоризонт " на 13 септември. Но фактът, че Гешев, чието име се загатва в възможните искания към работата на журналистката, сега е зам.-главен прокурор, значи, че ръководената от него институция ще би трябвало да откри кой е отправял претенциите към БНР, слага под въпрос обективната опция за устанояване на източника на натиска. Как ще реагира прокуратурата за тази инспекция, с цел да няма подозрения за спор на ползи и че ще бъде осъществена качествено следва да разберем.

От друга страна, Великова в ревюто си пред Съвет за електронни медии разкри незнаен до момента подробност от диалога в парка с шефа Костов: тя му предложила да се обадят на премиера Борисов и да го срещнат с неприемливата интервенция извън в БНР, само че Костов отвърнал, че " натискът не е оттова ".

Ако това е правилно, репликата на Костов стеснява кръга на вероятните източници на натиска - кой би желал да управлява информацията за избора на бъдещия основен прокурор - актуалният, който е най-силната му поддръжка, самият претендент, подкрепящите го външни сили - политически или различен кръг на въздействие. Вчера Ивайло Савов сподели, че натискът идва от " мощна паралелна властова конструкция ".

Никой от радиото до момента не е показал съответни имена. Хора отвън радиото загатнаха името на пиара и представител на Движение за права и свободи - Велислава Кръстева, само че тя отхвърли да дава отговор на въпроси и сподели, че замесването на името й е неприемливо.

Светослав Костов през вчерашния ден след 15 часа не отговаряше на мобилния си телефон, с цел да разяснява казаното в съвета и дали ще подаде оставка.

Не е ясно дали ще одобри поканата на Съвет за електронни медии за второ чуване. Като имаше предложение то да е общо с редколегията на БНР.

Засега санкции заплашват БНР, не генералния шеф

Тъй като изключването на сигнала на " Хоризонт " за близо 5 часа на 13 септември не е било породено от никакъв механически проблем, а генералният шеф не можал да даде явен и безапелационен отговор на въпросите на Съвет за електронни медии в понеделник, към този момент (извън изслушаната през днешния ден информация за отстраняването на Силвия Великова след позвънявания отнякъде и възобновяване й отново след позвъняване, само че от премиера Борисов) надзорниците ще се лимитират с налагане на административно-наказателни ограничения, планувани в Закона за радио и телевизия.

Това се разбра от ревюто на юриста на Съвет за електронни медии Емилия Станева на съвещанието. Нарушен е член 51 от Закон за радиото и телевизията, който се отнася до несъблюдение на изискванията на лицензията, която задължава непрестанно радиоизлъчване 24/7, а плануванаъа санкция е от 1000 до 7 хил лева Нарушен е и член 10 от Закон за радиото и телевизията, който подсигурява правото на информация, като плануванаъа санкция е от 3 хиляди до 20 хиляди лева Предстои Съвет за електронни медии да дефинира санкциите, само че те се постановат на " доставчика на медийни услуги ", т.е. на БНР, а не на генералния шеф.

А съответно за ориста на генералния шеф следва да се вземе решение на 27 септември и то ще зависи от това дали ще останат трайни вчерашните усещания на надзорниците, които те самите нарекоха " потресаващи ".

На какво съображение Съвет за електронни медии може да в профил генералния шеф

Щом го назначава, може и да го в профил. Това е планувано в закона, само че зависи и от тълкуването му. В него е посочено, че мандатът на генералния шеф се приключва предварително, в случай че " прави или допусне осъществяването от други лица на груби или систематични нарушавания на разпоредите по отношение на правилата на активността на медията " /чл. 67, т.2/.

Според няколко запитани от " Дневник " адвокати казусът се вмества в цитирания член. Нарушението с погазването на медийната самостоятелност и в добавка изключването на сигнала на стратегия " Хоризонт " за пет часа наподобяват като задоволително груби нарушавания.

Юристът на Съвет за електронни медии Станева обаче, запитана от " Дневник ", разяснява, че в закона е казано " груби нарушавания ", т.е. в множествено число. Необходими са най-малко две такива нарушавания за една година, с цел да бъде изпълнено законовото условие за уволняване на шефа, изясни тя.

Съвет за електронни медии е решаващият орган дали да приключи предварително мандата на генералния шеф. Дали решението ще бъде съответстващо или в колизия със закона взема решение единствено съдът, изясни Емилия Станева.

Засега Костов не е подал оставка, с което да даде опция да се възвърне естествената работа в радиото и избор на другите управителни позиции, само че би било опит и да се заглуши тематиката с натиска и кой звъни и заплашва.

Ролята на Съвет за електронни медии по закон е и " да пази свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги ". Тоест в пълномощията на регулатора е и да търси метод да откри от кого шефът на радиото е бил подложен на толкоз мощен и нечовечен напън. За да подсигурява свободната работа на медиата и екипа й.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Натискът над БНР (37)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР