Заглавие в български вестник от 1996 г. говори за грипен

...
Заглавие в български вестник от 1996 г. говори за грипен
Коментари Харесай

Когато вируcът „Уxан 95“ върлуваше: Кой го е лекувал ли? Доц. Мангъров!

Заглавие в български вестник от 1996 година приказва за грипен вирус, сходен на К-19.

Изданието на „ Труд “ от преди 24 години се пази в Народната библиотека.

Същата година този грип, наименуван „ Ухан 95 “, е върлувал по целия свят. Симптомите са включвали висока температура, кашлица, затруднение от бронхопневмония.

„ Само за седмица броят на разболелите се от дихателни инфекции е повишен с близо 2000. През миналите 7 дни здравна помощ в столичните поликлиники са потърсили 7307 души “, написа в публикацията.

Спомените си за грипния вирус, който се предава по въздушно-капков път, пазят и двама медици, които са лекували пациенти, когато грипът „ Ухан 95 “ е върлувал.

Единият от тях е добре прочут – инфекционистът доцент Атанас Мангъров.

„ Тогава имаше единствено мантадин и нямаше тези, които се появиха по-късно – остеомивир и заламивир. Т.е нямаше окончателно лекуване на тогавашния вариант – по същия метод, по който и в този момент нямаме окончателно лекуване на Ковид-19 “, споделя той пред Bulgaria ON AIR.

„ Епидемията през 96-97-а година беше една естествена грипна зараза. По номенклатурата на СЗО наименованията на вариантите на грипните вируси се дават съгласно мястото, където са изолирани за първи път, както и годината, тъй че той се споделя „ Ухан 95 “, изяснява и епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

В публикацията от 1996 година написа още, че медиците почнали да ползват 2 ваксини против него – Ваксигрип и Инфлувак. Те били доставени незабавно в България. Създадена била и специфична лаборатория за всеобща имунизация.

Приликите със сегашната зараза обаче свършват дотук. Инкубационният интервал на двете болести е друг: грипът протича кратковременно и бурно, визира най-вече младежите, за разлика от Ковид-19. Хората заживели с него без боязън.

„ Никога не сме слагали маски, в никакъв случай не сме затваряли страни, не сме се тествали преди да се качим на аероплан. Според вирусолозите в бъдеще ще продължим да бъдем очевидци на сезонни епидемии, част от които ще е и Ковид-19. Към групата на респираторните вируси прибавяме още един и продължаваме живота си обикновено “, прибавя доцент Мангъров.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР