Заглавие:Червен глад: Войната на Сталин срещу Украйна Автор: Ан Апълбаум

...
Коментари Харесай

написаната история на червения глад

Заглавие: " Червен апетит: Войната на Сталин против Украйна " Автор: Ан Апълбаум Превод: Юлия Гешакова Издателство: " Изток-Запад " Цена: 25 лева
Масовият апетит на територията на днешна Украйна, така наречен холодомор, или гладомор, сред 1932 и 1933 година е събитие с постоянно неразбираеми контури в публичната памет - един от най-трагичните моменти в европейската история на ХХ век се изследва по-сериозно десетилетия по-късно поради дългото отказване на крайната мизерия в няколко точки на Съюз на съветските социалистически републики в същия интервал - днешна Украйна, Северен Кавказ, сегашен Казахстан, Западен Сибир. " Червен апетит " на американската журналистка Ан Апълбаум изследва в детайли процеса на колективизация и изземането на запасите от зърно в районите, които довеждат до гибелта на милиони, най-вече украинци и казаци.

" Гладът и последствията от него имат голяма роля за образуването на днешните съветски и украински причини за идентичността на двата народа, за взаимоотношенията им и за споделената им руска история ", написа Ан Апълбаум, която е разбираемо привързана към района: родът й идва от днешна Беларус, в края на 80-те е сътрудник от Варшава, където среща брачна половинка си - бъдещият министър на защита и след това на външните работи Радослав Сикорски.

Книгата е от време на време подложена на критика, че още от корицата заема корав звук по отношение на дискусионните въпроси. Тя уверено преглежда глада като геноцид, затулен от руската агитация, а не като резултат на вътрешни спорове и недалновидна политика на Сталин и Ленин. Апълбаум го прави безапелационно, с внимание върху отсяването на обстоятелствата и митовете, пояснения по какъв начин събитията се развиват при другите етноси на територията на днешна Украйна (малко коментирани са гоненията на евреи в същия период), напрежението сред общество и власт (книгата поглежда към разпалената класова война сред украинските селяни и богатия пласт на обществото, така наречен кулаци, а също по този начин и кръвопролитията сред селяните и техните теоретични представители - болшевиките).

В годините към 1919 година територията е непрестанно разкъсвана сред разнообразни сили, които носят разнообразни равнища на безвластие, принуждение и плячкосване. Методите на разгром се повтарят на няколко пъти през 20-те години на ХХ век с разнообразни участници и връзки сред агресор и принудител. Украинското национално придвижване против политиката на Москва също води след себе си опустошаване, резонира с настроенията и в Полша и основава едно антисъветско ляво. Следва краткотрайно утешение и възобновяване на земеделието, което е посрещнато от политиката на колективизация в края на десетилетието. Книгата цитира свидетелствата на Лев Копелев, участник в колективизацията, а по-късно отстъпник: " Нашата велика цел бе успеха на комунизма в целия свят и в името на тази цел всичко бе разрешено - да лъжеш, да ограбваш, да унищожиш стотици хиляди или даже милиони хора... " Най-актуалните изследвания приказват за 3 милиона починали единствено на територията на днешна Украйна.
Капитал - брой 16
Едно от постоянно цитираните описания за това до какви крайности е стигнала мизерията идва от книгата The Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin на историка Тимъти Снайдър: " Оцеляването е било колкото морално, толкоз и физическо предизвикателство. Лекарка написа до другар през юни 1933 година, че към момента не се е трансформирала в човекоядец, " само че не съм сигурна дали няма да стана, до момента в който това писмо стигне до теб ". Добрите хора умират първи. Тези, които не са крадели и не са проституирали, умират. Тези, които са поделяли храната си с други, умират. Тези, които са отказвали да ядат от труповете, умират. Родителите, които са се въздържали от канибализъм, умират преди децата си. "

С немската окупация на териториите през 1941 година, нова вълна на изземване на пшеница и възбрана за импорт на храна към превзетите територии историята се повтаря, само че за по-кратък интервал от време и с по-малко жертви.
Кадър от Harvest of Despair
В известната просвета тематиката страхливо си проправя път повече от половин век по-късно, най-много около режисьори със славянски корен, които работят на Запад. Повтаряща се обстановка в описаните от книгата събития е реакцията на имигрантските украински общности - съвсем постоянно трамплин към преместването на тематиките в по-международен подтекст. Първият документален филм, Harvest of Despair, излиза през 1984 година Украински игрален филм, Famine-33, излиза през 1991 година, само че за първи път събитията са екранизирани на британски едвам през 2017 година с неприятно признатия Bitter Harvest (2017). Две години по-късно се появява доста по-успешния " Мистър Джоунс " на Агнешка Холанд, филм за английския публицист Гарет Джоунс, един от първите, които съумяват сами да видят действителността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР