Загиналият царски орел е мъжката птица от гнездящата в района

...
Загиналият царски орел е мъжката птица от гнездящата в района
Коментари Харесай

Откриха отровени животни и редки видове птици в Странджа

Загиналият царски орел е мъжката птица от гнездящата в региона двойка, в която през последните години са следени чести размени на птиците - сигурен сигнал за висока смъртност. Женската е следена покрай мястото на случая и за момента наподобява добре. Преди броени дни екипът на Българско дружество за защита на птиците с подготвено куче за битка с отровите в дивата природа започва постоянни патрули в основни местообитания на царски орли в Сакар и Западна Странджа.

Обученото куче Барс и неговият лидер Николай Терзиев са съумели да открият и евентуалната отровна стръв. Предстоят проучвания в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, с цел да се откри повода за гибелта на откритите животни.

Незаконното слагане на отровни примамки в дивата природа е една от главните закани за дивия свят. Българско дружество за защита на птиците интензивно подкрепя построяването на институционален потенциал за битка и предварителна защита на похищенията над предпазени типове.

Снимка: БДЗП

През лятото на 2021 година бе одобрен Националният проект за деяние за битка против противозаконното потребление на токсини в дивата природа (2021 - 2030), създаден от Българско дружество за защита на птиците. Планът има одобрен протокол за деяние при следствие на случаи на отравяне и е редуциран до знанието на органите на Министерство на вътрешните работи за приложение. Използването на отровни примамки в природата е неразрешено по силата на интернационалното, европейското и националното законодателство.

Снимка: БДЗП

Dir.bg напомня, че през март 2022г. четири черни лешояди бяха отровени край с.Тича, община Котел. Сред тях бе и любимецът им Мичев - Боев - първото отгледано в дивата природа малко, откакто десетилетия преди този момент типът се числеше като липсващ в Червената книга.

Три от лешоядите бяха дарени от държавното управление на Екстремадура, Кралство Испания, с концепцията за възобновяване на българската популация. М5 - с име Враца, идва от Испания през 2019 година и е освободен в естествен парк " Врачански Балкан " през 2020 година Х1 - Българ, идва от Испания през 2020 година, освободен е в естествен парк " Сините камъни " през 2021 година, а L1 - Бай Иван, идва от Испания през 2020 година и е освободен в Политическа партия " Сините камъни " през 2021 година А четвъртият е BE1 или Мичев - Боев, излюпен на 19 май 2021 година на територията на Котленската планина и именуван от природозащитниците " нашето дете ", чакано 30 години.

Отровите за един момент погубват скъпи животни и труда на толкоз доста хора в България и чужбина, отдали се на концепцията за възобновяване на типа, предизвестяват от " Зелени Балкани ". Оттам напомнят, че черният лешояд е консервационно важен тип, подложен е под отбрана със Закона за биологичното многообразие от 2002 година

Снимка: БДЗП

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР