Загиналият алпнинист Иван Томов ще остане завинаги в Хималаите. Той

...
Загиналият алпнинист Иван Томов ще остане завинаги в Хималаите. Той
Коментари Харесай

Иван Томов ще бъде погребан под връх Лхотце

Загиналият алпнинист Иван Томов ще остане вечно в Хималаите. Той ще бъде заровен в скален процеп под връх Лхотце, който покори без О2. Това обявиха от туристическото сдружение, в което е членувал алпинистът.

Мечтата на Иван Томов била да изкачи всички 14 осемхилядника в света без О2, описват приятелите му от туристическо сдружение "Приста ". Прави го три пъти, само че слизането от връх Лхотце се оказва съдбовно.

"Той искаше да се изкачва по най-честния метод, а най-честният метод е без да ти оказват помощ, без О2 - да кажем по този начин, от хората, които се занимават с алпинизъм знаят, е тип допинг ", описа пред Българска национална телевизия неговият другар Теодор Кисимов.

Тялото на Иван Томов ще остане в Хималаите освен тъй като няма по какъв начин да се провежда спускането му от 7800 метра височина, само че и тъй като такова е желанието на татко му, а и евентуално на самия Иван. Такава е традицията, прави се и в други сходни случай, споделят приятелите му. В негова памет те ще засадят бял дъб и ще го нарекат Дървото на Иван.

"Дъбът е "благун ", най-големият, тия огромните дъбове, които порастват самотни в полето. Мисля, че това му отива. Иван в действителност се извиси доста над всички нас като достижения ", разясни ръководителят на туристическо сдружение "Приста " Сашо Попов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР