Загиналите във войната с Украйна руски военнослужещи са 2336, като

...
Загиналите във войната с Украйна руски военнослужещи са 2336, като
Коментари Харесай

Нови алеи на гробищата и стотици офицери: какво се знае за руските загуби в Украйна |

Загиналите във войната с Украйна съветски военнослужещи са 2336, като техните имена са доказани по открити източници, оповестява Би Би Си. Това е съвсем два пъти повече от последния брой на жертвите, публично разгласен от съветското министерство на защитата.

Анализът на Би Би Си се основава на отчети, съдържащи съответна информация за починалите, в това число цялостното име и звание и, в случай че е допустимо, мястото на погребението.

Най-често за жертвите оповестяват локалните управляващи, образователните заведения, в които е учил военният личен състав, и роднините. Но за някои жертви не се оповестява обществено, тъй че описът явно е повърхностен, а действителните загуби на съветската войска и Росгвардия в Украйна са по-големи.

Въпреки това размерът на събраните данни ни оказва помощ да определим главните трендове и да проучваме какво се случва с съветската войска, която се бори в Украйна.

Загубите на Русия

Към 12 май 84 от 85* съветски района оповестяват за жертви, като максимален е броят на военните жертви от  Дагестан - 146.

 Източници: управляващи, медии, данни на BBC - * Русия анексира Крим и Севастопол през 2014 година
**Картата не включва 19 членове на съветската войска, заровени отвън Русия. Данни към 16:45 московско време на 12 май 2022 година

Нови алеи на гробищата

 През март в гробище край Ставропол се появява нов ред гробове.

В гробището в Михайловск, Ставрополски край, се е появила обособена алея с гробове на военнослужещи, умряли след 24 февруари 2014 година В момента на нея има към този момент 26 пресни гроба. Върху всеки от тях са положени венци от съветското министерство на защитата и цветя, а върху доста от кръстовете са сложени знамената на въздушнодесантните войски и военното разузнаване.

Имената на най-малко седем военнослужещи, които са починали след началото на съветската инвазия в Украйна и са заровени в тази алея в Михайловск, в никакъв случай не са били споменавани обществено.

Отделен имот за погребения на военнослужещи е предназначен и в гробището на Краснодар наоколо до фермата " Копански ". Тук се намират гробовете на най-малко 11 бойци и офицери, които може би са починали в Украйна. Те са на възраст от 19 до 37 година, а на кръстовете са сложени техни фотоси в униформи и венци от съветското министерство на защитата. Нито едно от 11-те имена на убитите не е упоменато обществено.

Местни публицисти, посетили това гробище, са преброили 26 гроба на военни, които са се появили след съветската инвазия в Украйна. Някои от умрелите обаче са на възраст над 60 година, по тази причина не ги включихме в изчисленията си.

Алея от нови гробове се появи и в Курганското гробище в Казан, където Би Би Си открива девет гроба на военнослужещи, убити в Украйна. Имената на двама от тях не са оповестени обществено.

 На гробището в Краснодар е обособено настрана място за военни погребения.

Руското министерство на защитата заяви за последно публично за жертвите на 25 март, като регистрира гибелта на 1351 военнослужещи. Списъкът, формиран от Би Би Си благодарение на екип от доброволци, съдържа 1,8 пъти повече имена.

Генералният щаб на защитата на Украйна показва доста по-висока цифра - над 26 000 починали руснаци.

Смъртни случаи на офицери

443 от 2336-те починали са офицери с чинове от младши лейтенант до военачалник. Това е 19% от общия брой на бойците в листата на Би Би Си с доказаните жертви в съветската войска от началото на войната.

Подобна наклонност е следена и при предходни преброявания. Делът на офицерите от общия брой разпознати жертви не се е трансформирал и към този момент трети месец е 19-20%, макар че от ден на ден тела на военнослужещи, починали в Украйна, се докарват в Русия.

Това би могло да значи, че процентът в действителност е много висок.

" Сержантите и другите младши командири в съветската войска най-често единствено обслужват техниката или извършват заповеди, само че съвсем не управляват никого. Това значи, че офицерите са принудени да поемат повече функционалности по управление на бойните дейности на фронтовата линия. Следователно съветският офицер има по-голям късмет да загине в борба, в сравнение с офицер от доста други армии ", отбелязва Самюел Кренни-Еванс от английския Кралски институт за отбранителни проучвания.

Руските офицери също по този начин би трябвало да поемат опасности и да прекарват повече време в рискови региони заради проблеми с връзката, отбелязва специалистът.

Списъкът на жертвите в съветската войска към този момент включва двама генерали, 16 полковници (включително един капитан първи ранг), 37 подполковници, 67 майори и 321 офицери с сан от младши лейтенант до капитан.

Съдейки по изявленията, в които се показва датата на гибелта на бойците, съветските военни са понесли съществени загуби още в първия ден на войната, отбелязва в свое проучване Медиазона (призната от съветските управляващи за задгранична медия агент).

Броят на жертвите дневно съгласно тези данни надали отразява действителната картина, само че подсказва кои дни от сраженията са били най-интензивни. Mediazone счита, че Русия може да е понесла тежки загуби на 12 март - това може да е обвързвано с боевете за Мариупол, както и на 24 февруари, първия ден от нашествието.

Трудно е да се сравнят тези числа със загубите на съветската войска в други спорове през 20-ти и 21-ви век, защото нито Русия, нито Съюз на съветските социалистически републики са разгласили подробна информация за броя на починалите във войните в Чечения и Афганистан.

Дори общите оценки на жертвите в предходни спорове с присъединяване на Русия се разграничават. Например съгласно формалната версия Русия е изгубила към 11 000 военнослужещи по време на войната в Чечения. По данни на Съюза на комитетите на войнишките майки по време на първата и втората чеченска акция са убити над 20 000 бойци и офицери.

Нова категория: " доброволци "

 Източници: управляващите, Средства за масова информация, Би Би Си.

От началото на май съветските районни медии започнаха да пишат за руснаци, които са починали в Украйна, до момента в който са се сражавали отвън формалните елементи на съветската войска. Дори ръководителите на някои райони започнаха да загатват тези мъртъвци в своите изказвания.

Преди май нямаше такива изявления - нито от локалните медии, нито от управляващите. През предходните седем години съветските публични лица съвсем не загатват за гибелта на руснаци, които са се сражавали в състава на частите на самопровъзгласилите се републики в Донбас. Сега обаче локалните управляващи се заемат да провеждат погребения и да участват на прощалните церемонии.

През последните 10 дни Би Би Си откри изявления за гибелта на 16 руснаци, разказани от локалните управляващи и медиите като " доброволци, решили да вземат участие в специфична интервенция ".

От тях четирима са офицери от запаса, а трима са членове на казашки сдружения. Всичките 16 са служили във въоръжените сили. В някои от публикациите се загатваше, че локалните военни комитети са виновни за изпращането на искащите да се бият в Украйна.

Например 49-годишният Наил Халиулин от Набережни Челни се озовава в Донбас като част от " доброволчески отряд, изпратен от военния комисариат на Комсомолска област.

Да се стигне независимо до Донбас от Русия към този момент е на практика невероятно. Поради рестриктивните мерки, свързани с ковид, въведени още през 2020 година, от Русия към самопровъзгласилите се републики публично се позволяват единствено лица с локална регистрация, родственици или трудов контракт.

В началото на март тези, които се опитваха да пътуват самостоятелно от Русия до Донецк, с цел да вземат участие в боевете, бяха отблъснати от съветските граничари. Мъжете, които са пътували до Донбас като част от отряди, събрани от съветските военни служби и казашки асоциации, явно не са имали такива проблеми.

Тъй като сходни групи са били образувани и изпратени в Украйна с присъединяване на съветските управляващи, Би Би Си реши да включи тези починали в общия лист на откритите жертви, като ги отдели в обособена категория. Не вземаме поради тези, които са отпътували да се бият в Донбас преди пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, нито тези, които се бият като част от ЧВК - присъединяване на ЧВК " Вагнер " е известно.

Десантчици, моторизирани стрелци и дребни комплекти за първа помощ

При разглеждането на листата на доказаните съветски жертви забелязахме, че 20% - т.е. всеки пети от доказаните смъртни случаи, е служил във въздушнодесантните войски.

Други 18% от всички доказани жертви са в моторизираните стрелкови войски. Експертите означават, че съветските генерали нормално разпореждат най-голяма тежест на тези родове войски по време на бойни дейности.

Но толкоз високият брой жертви измежду парашутистите и мотострелците може да се свърже и с проблемите при обезпечаването на бойците със модерни персонални аптечки и с недобре построената система за евакуация на ранените от фронтовата линия.

" Рядко се приказва за това, само че равнището на здравна помощ за бойците, оборудването им за оказване на бърза и способена помощ на ранените на бойното поле, както и в действителност работещата система за евакуация играят голяма роля във войната. Броят на жертвите и броят на оживелите зависи директно от това. Опитът от войната в Чечня единствено удостовери това. Сега обаче не наподобява Русия да е отчела грешките в здравната помощ ", отбелязва професор Сара Ашбридж от Кралския институт за отбранителни проучвания.

Продължава да се оповестява за смъртните случаи на военни водачи. Известно е, че са заровени 29 военни водачи (включително навигатори на самолети и хеликоптери и бордни механици). Това са експерти по частите и елитът на всяка войска. Обучението на един водач може да отнеме до 10 години и да коства от 3 до 7 милиона $.

Списъкът на жертвите, който успяхме да потвърдим, включва 63 представители на специфичните елементи, в това число 20 членове на ГРУ. Сред починалите са подполковник от специфичните сили " Алфа " на ФСБ и четирима бойци от отряда " Витяз " на Росгвардия. Тези подразделения се смятат за едни от най-силните в Русия.

Армията шеф

 Майка целува знамето, което покрива ковчега на сина ѝ Цирен Балданов. 24-годишният старши лейтенант е погубен при съветското навлизане в Украйна.

" Армията е значим шеф за териториите, в които е съвсем невероятно да се изкарват пари. Наемането на работа в армията ви дава постоянна заплата и сигурност ", изясни проф. Наталия Зубаревич, експерт по социално-икономическо развиване на районите.

Ковчези с съветски бойци, починали в Украйна, идват освен в съветски райони, само че и в някогашни руски републики.

Би Би Си знае за четирима бойци от съветската войска, които са били заровени в Таджикистан. Два ковчега са отпътували за Киргизстан. Други трима са заровени в Цхинвали, столицата на сепаратистка Южна Осетия.

Експертите означават, че в този момент (за разлика от началото на 2000-те години) службата в съветската войска не дава опция на родените в постсъветските републики да получат съветско поданство по опростена скица. Но армията продължава да бъде прелъстителен шеф за някои мигранти, до момента в който други подписват контракт под въздействие на пропагандата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР