> Загиналите Григор (вляво) и РадославПриродата е спираща дъха, а

...
> Загиналите Григор (вляво) и РадославПриродата е спираща дъха, а
Коментари Харесай

Григор и Радослав са жертвите на мъртвото вълнение на най-опасния наш плаж!

 > Загиналите Григор (вляво) и Радослав
Природата е спираща дъха, а до морето се стига по дребна пътека. Наоколо има гъста гора, водата е кристално чиста, а пясъкът е доста тънък. Плажът не се посещава от доста хора, което го прави още по-привлекателно място.

Това райско кътче импровизирано се води като най-опасния плаж по българското Черноморие. Всяка година тук се давят туристи и фамилии са почернени след края на летния сезон. Последният отблъскващ случай е единствено преди броени дни - морето погълна 43-годишния Григор и 16-годишния му наследник Радослав. Трагедията се разиграва единствено за броени минути.

Тийнейджърът и негов другар вземат решение да влязат във водата. Бурното морско течение ги повлякло във вътрешността в морето и на виковете за помощ се отзовали бащата на едно от момчетата и различен плажуващ от Царево. Двамата мъже съумели да извадят едно от давещите се деца, само че влизайки за второто, мъртвото течение ги повлякло. Мъжът от Царево съумял да излезе от водата, само че бащата на изчезналото момче - не.

След случая са почнали избавителни действия, в които интензивно се присъединили концесионерът на плаж Бутамята и неговият старши избавител. Двамата дружно с джет съумели да открият тялото на 16-годишния юноша от Разград и да го извадят на сушата. Малко по-късно е открито тялото и на 43-годишния му татко.

Телата са превозени до родния им град, където са заровени. Само след месец и половина Радослав, който е десетокласник, е щял да навърши 17. Баща му е работел като водач, майка му е учителка в детска градина. Семейството има още едно по-малко момче.

Морето край Синеморец не за пръв път погубва човешки животи. През юни тази година гибелта си там откри 53-годишен мъж от Ямбол, а на 27 август морето изхвърли край Бутамята мъртвец на човек с неустановена идентичност. В началото на предишното лято отново на същото място се удави 31-годишен разградчанин, а в края на сезона на плаж Велека почина 66-годишен мъж.

През 2016 година мъртво течение погуби 40-годишен курортист, четири години по-рано двама мъже от столицата откриха гибелта си на " Липите “, до момента в който опитваха да спасят давещи се деца. Близо 30 са жертвите на родното Черноморие от началото на летния сезон. Основна причина за черната статистика е, че летуващите се къпят на неохраняеми плажове, акцентират спасители.

" След 18 ч. доста хора влизат във водата преяли, пияни или използвали опиати. Щом има червен байрак, значи има заплаха. Мъртво неспокойствие се получава от въздушните течения. Освен това би трябвало да се внимава и за дънни ями. Трябва да се влиза постепенно във водата. Всяка година отбелязваме ямите на охраняемите плажове ", съобщи спасителят Петър Русев.

Плажната линия на Обзор е голяма - дълга над 10 км и необятна сред 20 и 60 метра. Пясъкът е тънък, със златист цвят. Особено красиви са южният плаж и плажът на Иракли. Гостите се любуват на прелестното море, само че поглеждайки към планината, погледът им среща прелестни гори от дъб, липа, бук и габър. И дотук с идилията. Тази част от родното море също е със сериозна централизация на произшествия.

Причината е, че линиите са дълги, открити и щом духне вятър, се подвигат високи талази. В изораните от талазите дънни ями след утихването напразно плъзват подли подводни течения, които могат да завлекат и най-умелите плувци. Най-големите проблеми идват, когато плувците изпаднат в суматоха - тогава шансът им за избавление е най-малък.

Особено деликатни трябва да сте, в случай че влизате в Черно море в региона на варненския квартал Аспарухово, нос Агалина край Созопол и плаж Харманите. Всички тези места също носят страховитата популярност на рискови места, които могат да доведат до съдбовен край, написа " България през днешния ден ". Каваци-север е измежду така наречен конфликтни плажове, защото се появяват подводни течения през август, които могат без проблем завлекат плувците. Експерти алармират да бъдат изключително бдителни още на южната част на Слънчев бряг, плаж " Косата “ в Поморие и линията в Ахтопол.

200 лв. глоба  за непокорство



До 200 лв. е санкцията, в случай че екскурзиант не се подчини на избавител и влезе в морето макар възбрана. Бдителят за реда на плажа алармира на полицията, която изпраща патрул и той глоби нарушителя. За да не се стига до такива обстановки, спасители поучават да се слушат инструкциите им. И в случай че въпреки всичко се стигне до сериозна обстановка в морето, да не изпадате в суматоха и да се оставите на течението да ви носи, до момента в който имате опция да се спасите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР