Загърни се с още един шал, Виктор - ти си

...
Загърни се с още един шал, Виктор - ти си
Коментари Харесай

"Политико": Загърни се с още един шал, Виктор - ти си на студено

Загърни се с още един шал, Виктор - ти си на студено, писа през днешния ден саркастично брюкселското издание " Политико ". След месеци на разправии председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен взе в сряда историческо решение да се опълчи на унгарското държавно управление на Виктор Орбан поради хроничната корупция и неспазването на правилата на правовата страна, като замрази прехвърляния на стойност до 13,3 милиарда евро.

Според специалисти, публицисти и съдии от Европейски Съюз Орбан потиска демокрацията и свободните медии в Унгария и е основал система на ендемична корупция, която частично се основава на преразпределяне на средства от Европейски Съюз, предопределени за подкрепяне на развиването на страната. Парите, които Брюксел в този момент възнамерява да спре, са милиарди, на които все по-изолираното и стопански обсадено държавно управление в Будапеща разчиташе с неспокойствие. Решението демонстрира, че Европейски Съюз не е безпомощен пред подкупите и вътрешния разпад, макар че се оправя с тях извънредно постепенно.

Фон дер Лайен и нейният екип взеха решение, че държавното управление на Орбан не е изпълнило набор от самоналожени обещания за справяне с корупцията в период до 19 ноември. Поради това Брюксел ще задържи заплащанията по фонда за възобновяване от пандемията (в размер на към 5,8 милиарда евро), до момента в който Будапеща не извърши тези задължения. Страната ще би трябвало да предприеме и спомагателни стъпки за възобновяване на върховенството на закона, с цел да деблокира средствата за възобновяване.

Успоредно с това, като исторически ход, Комисията реши, че ще предложи заледяване на 7,5 милиарда евро от постоянния бюджет на Европейски Съюз - сума, която съгласно Брюксел е директно застрашена от корист заради посочените опасения за корупция.

Ходът на Брюксел бе изненада за мнозина в Брюксел, защото до неотдавна изглеждаше, че Еврокомисията е подготвена да подписа договорка с Будапеща, с цел да отблокира средствата. Германското списание " Шпигел " първо заяви, че Европейска комисия не има вяра на напъните на Будапеща.

Топката е в полето на страните от Европейски Съюз: След ясно изразената негативна оценка на Брюксел финансовите министри на Европейски Съюз в този момент би трябвало да решат дали да замразят тези 7,5 милиарда евро, които се равняват на 65% от така наречен кохезионни фондове, предопределени за Унгария през бюджетния интервал на Европейски Съюз 2021-2027 година

Правната обосновка на Брюксел е следната: Ендемичните корупционни опасности, провалените процедури за възлагане на публични поръчки и други систематични дефекти значат, че съществува огромен риск парите на данъкоплатците от Европейски Съюз да бъдат изразходвани погрешно в Унгария. Будапеща не може да подсигурява, че средствата на Европейски Съюз ще доближат до получателите, за които са предопределени, и затова Европейска комисия не може да ги изплати.

Разбира се, това размишление слага въпроса: Защо Брюксел не замрази всички прехвърляния за Унгария, изключително великодушните аграрни фондове, в случай че неведнъж е докладвано за корупция при земеделските заплащания на Европейски Съюз?

Но има и по-добри вести за Будапеща. Макар да задържа парите за възобновяване и да предлага заледяване на част от постоянните средства, Еврокомисията ще предложи на страните от Европейски Съюз да одобрят Плана за възобновяване и резистентност на Унгария - контракта, в който Будапеща в детайли разказва по какъв начин ще употребява парите за възобновяване (ако въобще ги получи).

С одобряването на проекта преди края на годината Европейски Съюз подсигурява, че средствата ще бъдат разполагаем и през идната година - в случай че Будапеща извърши редица условия, с които се е заела, в това число промените в региона на битката с корупцията и върховенството на закона. Това значи, че Брюксел резервира моркова и го трансферира за идната година.

Решението на Фон дер Лайен е типично за брюкселската еврокрация. То беше трудно постепенно и протяжно и в няколко момента Комисията изглеждаше на път да се откаже в интерес на бърза договорка с Орбан, който се пробва да изнудва Европейски Съюз, като блокира несвързани с него гласувания в Съвета по всички въпроси - от най-малък налог за мултинационалните компании до наказания против Русия. Зад кулисите, както настояват чиновници, държавното управление на Орбан също оказва напън върху компании от немски производители на коли до френски супермаркети в опит да принуди Брюксел да отстъпи.

Орбан има репутацията на сръчен политически състезател. Но с решението си от тази седмица Еврокомисията потвърди, че е по-умният състезател. В продължение на месеци на договаряния Брюксел накара Орбан да се ангажира с дълъг лист от промени, които той подписа, предполагайки, че са просто огромно пиар шоу. Но Еврокомисията одобри писмените задължения на Будапеща за чиста монета и счете, че Унгария не е изпълнила личните си обещания. Така че, както самият Орбан се съгласи, в този момент няма пари в брой. Това е една закъсняла, само че много забележителна победа за еврорократите, означи " Политико ", представено от " Сега ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР