Загадката на Sofia24.bg на 22 май е свързана с един

...
Загадката на Sofia24.bg на 22 май е свързана с един
Коментари Харесай

Това малко момче днес е сред най-легендарните, забавни и скандални спортисти на всички времена

Загадката на Sofia24.bg на 22 май е обвързвана с един от най-легендарните тенисисти. Той е кумир на милиони хора по целия свят. Смятан е за един от най-големите, занимателни и скандални професионални тенисисти на всички времена. 

Роден е на днешната дата през 1987 година. Познахте ли го? Това е Новак Джокович. Той е бил номер 1 в света непрестанно за рекордните общо 386 седмици и е завършвал като номер 1 в края на годината рекордните седем пъти.

Има извоювани 22 трофеи от Големия шлем, което е подравнен връх на Рафаел Надал, в това число рекордните 10 трофеи от Откритото състезание по тенис на Австралия, 7 трофеи от Уимбълдън, три от ОП на САЩ и две от Ролан Гарос. Като цяло той е спечелил 94 трофеи в ATP, от които 93 са на сингъл. Джокович е първият и единствен човек в историята на тениса, който е настоящ първенец на четирите шампионата от Големия шлем по едно и също време на три разнообразни настилки.

Той е единственият човек, който печели поредно четирите шампионата и осъществя Голям шлем в некалендарна година в Откритата епоха и първият, който го реализира два пъти: 2015/2016 година 2+2 шампионата и 2018/2019 година 1+3 шампионата. Той е и единственият състезател, приключил Златен Мастърс в кариерата на ATP Tour, което е правил два пъти.

Джокович е роден на 22 май 1987 година в Белград. Баща му Сърджан Джокович е сърбин от косовски и черногорски произход, а майка му Дияна Жагар е хърватка. Произхожда от спортно семейство – татко му, чичо му и вуйна му са професионални скиори. Баща му, който с изключение на скиор е и добър футболист, желал Новак да се занимава със ски или с футбол, само че все пак синът му почнал да тренира тенис на четири годишна възраст. 

Новак Джокович се среща с бъдещата си брачна половинка Йелена Ристич в гимназията, сериозните им връзки стартират през 2005 година. Двамата се сгодяват през септември 2013 година, а на 12 юли 2014 година подписват брак. Джоко има две деца - Стефан и Тара. Джокович е същински полиглот, тъй като може да се похвали, че говори  шест езика - сръбски, британски, немски, италиански, словашки и френски.

Голям почитател е на сръбския футболен клуб Цървена звезда и на италиански Милан. Бащата на Новак е почитател на " росонерите " и предава любовта си към този клуб на сина си. Той е последовател на йогата, на упражненията за вярно дишане и самовглъбяването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР