Загадката на Sofia24.bg на 19 юни е свързана с един

...
Загадката на Sofia24.bg на 19 юни е свързана с един
Коментари Харесай

Това момче е един от най-известните политици на нашето време, а днес празнува рожден ден

Загадката на Sofia24.bg на 19 юни е обвързвана с един английски политик и публицист, който е член на Консервативната партия и кмет на Лондон от 2008 до 2016 година. Той е член на Камарата на общините, както и министър на външните работи от 13 юли 2016 година в първия и втория кабинет на Тереза Мей. Познахте ли го? Става въпрос за Борис Джонсън, който на 24 юли 2019 година е определен от консерваторите за министър-председател на Англия след подадената от Тереза Мей оставка през месец май същата година.

На 7 юли 2022 година той подава оставка като водач на Консервативната партия и министър-председател на Англия. Борис Джонсън навършва през днешния ден 59 години. Той е роден на 19 юни 1964 година в Ню Йорк под името Алекзандър Борис де Пфефел Джонсън. В фамилията са 4 деца, като той е най-големият. По бащина линия е правнук на турския публицист и министър от началото на XX век Али Кемал бей. Учил е в Итън и Оксфорд. През студентските си години в Оксфорд е членувал в извънредно затворения клуб " Бълингдън “ дружно с консерватора Дейвид Камерън.

През 1987 година постъпва като стажант във вестник " Таймс “, само че след скандал е уволнен. Веднага стартира работа като публицист в ежедневника " Дейли телеграф “ и пет години (1989 – 1994) е негов сътрудник в Брюксел, след като датира и присъщия за него евроскептицизъм. В интервала 1994 до 1999 година е заместител основен редактор и основен политически наблюдаващ на " Дейли телеграф “.

От 1998 година стартира да сътрудничи на програмата " Have I Got News for You “ на Би Би Си. През 2000 година Джонсън става редактор на списание " Спектейтър “.

Джонсън е кмет на Лондон сред 2008 и 2016 година. С неговата победа консерваторите печелят кметското място за първи път от 2000 година. 

Първият мандат на Борис Джонсън като министър-председател на Обединеното кралство стартира на 24 юли 2019 година с приемането от негова страна на поканата на кралица Елизабет II да образува нова администрация. Джонсън поема поста на водач на Консервативната партия след оповестяването на резултатите от изборите за ново управление на 23 юли 2019 година, а с това автоматизирано получава назначението на министър председател.

Вторият му мандат стартира на 16 декември 2019 година, три дни след аудиенцията му с кралица Елизабет II, с която тя го кани да образува нова администрация след извършените общи избори на 12 декември 2019 година, извоювани от Консервативната партия с безапелационно болшинство от 80 места.

На 7 юли 2022 година Джонсън подава оставка като министър-председател на Обединеното кралство в отговор на историческо всеобщо овакантяване на министри и други основни фигури от неговото държавно управление и натиска на дългогодишни съдружници на партията за отдръпването му от поста.

Борис Джонсън стана татко на момче през 2020 година. Раждането на сина му е казус с това, че в историята на Англия досега не се е случвало на " Даунинг стрийт " 10 да е живяла двойка без брак. 55-годишният политик и 32-годишната му избраница Кари Саймъндс обаче го направиха. Това не е първото дете за Джонсън, който има четирима наследници от някогашната си брачна половинка Марина Уилър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР