Загадъчният астероид, наречен Умуамуа, удивил учените с необичайната си форма

...
Загадъчният астероид, наречен Умуамуа, удивил учените с необичайната си форма
Коментари Харесай

Астероидът Умуамуа има "защитно палто"

Загадъчният метеорит, наименуван Умуамуа, удивил учените с необикновената си форма на пура, има "защитно палто " - изолираност от органически материал, осведомят "Франс прес " и Българска телеграфна агенция, базирайки се на астрономи, които наблюдават придвижването на пришълеца от друга слънчева система.

Обектът, чието название значи делегат на хавайски, беше открит на 19 октомври с телескопа Pan-STARS1 на Хаваите. Първоначално учените го взеха за комета, само че в хода на следенето му не беше регистрирана кометна интензивност. Съдейки по необикновените му форма и траектория, астрономите стигнаха до извода, че Умуамуа идва от друга слънчева система. Впоследствие обектът беше систематизиран като метеорит, напомня организацията.

Кометите са композирани от лед, органични материали и скали, до момента в който метеоритите са формирани главно от скали или метал.

В ново проучване, оповестено в сп. "Nature Astronomy ", откривателите обаче настояват, че действителната природа на Умуамуа остава мистерия и не изключват кометната му същина. Те са открили, че обектът има "защитно палто " - изолационен пласт от богат на въглерод органически материал. Според учените е допустимо пластът с дебелина към 50 сантиметра да защищава ледената сърцевина на обекта от изпаряване под въздействието на слънчевите лъчи.

"Не изключваме съществуването на ледена конструкция под защитната обвивка ", споделя Алън Фицсимънс от изследователския екип от Кралския университет в Белфаст.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР