Загадъчните подводни кръгове, забелязани край бреговете на Дания, не са

...
Загадъчните подводни кръгове, забелязани край бреговете на Дания, не са
Коментари Харесай

Тайната на загадъчните подводни кръгове

Загадъчните подводни кръгове, видяни край крайбрежията на Дания, не са дело на извънземни. Причината за тях е доста по-произаична: отровни сулфиди по морското дъно. Първите фотоси на на подводните кръгове се появиха през 2008 година Тогава загадъчните формирания незабавно бяха оприличени на фамозните „ житни кръгове ” с незнаен генезис, и никой не можеше да отговори какво съставляват тези фигури, нито за какво са се появили.

Някои от тях имат диаметър към 15 метра. Бомбени кратери от Втората международна война? През 2011 година учени откриха, че самите кръговете се състоят от морска трева – локален тип водорасло, в което намират заслон дребни риби и ракообразни. В края на предходната година, след проучване на кръговете, същият екип откри, че мистериозните форми са завършени от взаимоотношението сред морските треви и отровни сулфиди на морското дъно. По принцип морската трева пораства в плътни кръгови сектори, разпространявайки се в посока от вътрешната страна на открито.

Но, растейки се из плитчините, водораслите събират и заграждат огромно количество тиня, която другояче се движи свободно по дъното. Когато тази тиня, напоена с отровни сулфиди, се акумулира в огромно количество към растенията, тя стартира да ги умъртвява, започвайки от най-старите и слаби треви в средата на кръга. Когато отровите опразнят центъра на кръговете, оставащите стръкове оформят пръстеновидни фигури. Така морското дъно се оказва набраздено от такива шарки, които ни заинтригуват и озадачават постоянно, когато ги открием в природата.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР