Заев: Поканата за НАТО стабилизира македонската икономикаПрез второто тримесечие на

...
Заев: Поканата за НАТО стабилизира македонската икономикаПрез второто тримесечие на
Коментари Харесай

Заев: Поканата за НАТО стабилизира македонската икономика

Заев: Поканата за НАТО стабилизира македонската стопанска система
През второто тримесечие на 2018 година растежът на Брутния вътрешен артикул на Македония доближи 3,1%. През първото полугодие на годината директните задгранични вложения възлизат на 327 милиона евро, което е с 218% повече от междинната стойност за последните три години. Това съобщи македонският министър председател Зоран Заев на взаимна конференция с присъединяване на министри от икономическия блок на неговото държавно управление.

Той изнесе още стопански данни, от които излиза наяве, че за първите 6 месеца на 2018 година са основани 10 хиляди нови работни места, а безработицата е намаляла до 21,1%, което е най-ниското равнище в историята на страната.

Промишленото произвеждане също е отбелязало растеж от 8,4%, а заетите в промишлеността са се нараснали със 7,2%. Всички тези данни приказват, че македонската стопанска система пораства и се стабилизира в дълготраен проект, уточни Заев.

„ Нашите упования са, че до края на годината ще успеем да реализираме планувания годишен растеж от 3,2 на 100 “, сподели македонският министър председател.

Според него тази наклонност на повишаване на Брутният вътрешен продукт се дължи на политическата стабилизация, която реализира държавното управление, на поканата за участие в НАТО, на почналия развой на договаряния с Европейски Съюз и използване на качествени стопански политики.

„ През първото полугодие на 2018 година се усили събираемостта на налози с 8 на 100 в съпоставяне със същия интервал на предходната година, или 66 милиона евро повече доходи в бюджета. Възстановяването на Данък добавена стойност на сдруженията се прави навреме и без дискриминация. От началото на годината до август в стопанската система на тази база са върнати общо 250 милиона евро. Всички тези стопански резултати демонстрират, че стопанската система се насочва към верния път “, добави Заев.

Премиерът акцентира, че участието на страната в НАТО и използване на качествени стопански политики ще изведе македонската стопанска система към още по-високи темпове на напредък. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР