Заетите интензивни COVID легла в София са под 70%, като

...
Заетите интензивни COVID легла в София са под 70%, като
Коментари Харесай

Заетите интензивни COVID легла в София са под 70%

Заетите интензивни Коронавирус кревати в София са под 70%, като има опция за разкриването на още такива. Това разгласи пред БТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова, която посочи, че съгласно новия пандемичен проект на държавното управление - София е надалеч от налагане на по-строги ограничения. В понеделник следва обстановката да бъде разисквана от общинския щаб.

" Когато приказваме за кревати - разбираме оборудвани такива и обезпечени с личен състав. Към момента нямам информация за проблем с неналичието на медици. Разпореден е засилен надзор на ограниченията, от началото на годината в градския превоз са направени инспекции на към 1500 транспортни средства, издадени са към 60 акта за нарушавания ", изясни Фандъкова.

Столичният кмет описа, че се е срещнала с новия министър на опазването на здравето Асена Сербезова и са провели градивен диалог за Коронавирус зоните в ДКЦ-тата и общинските лечебни заведения, като се приготвя въвеждането на денонощни такива. " Коментирахме още тестванията и учениците. Аз поддържах тази мярка с една цел - доста време учениците бяха у дома. В понеделник се надявам да имаме опция да обявим, че учениците в София няма да излизат в онлайн образование, тъй като е краят на периода и е значимо да бъдат в учебно заведение ", добави тя. Фандъкова посочи, че към 2% от децата в детските градини са карантинирани, в учебните заведения - към 7,5%, а при учителите - под 1%.

Кметът на София изясни, че поради високите сметки за ток има късмет да бъдат разреждани линии на градския превоз, само че столичани няма да останат без транспорт. По думите ѝ към 178 млн. лева ще бъдат нужни на столичния градски превоз, с цел да действа обикновено. Столицата е един от градовете у нас, които желаеха държавна помощ поради сметките за осветяване и градски превоз. " Много е тежка обстановката с цените на електрическата енергия и природния газ. За улично осветяване сметките са пораснали два пъти, а тази сметка се заплаща напълно от локалните налози на хората ", посочи тя.

На въпрос дали мениджмънтът на държавните сдружения е фактор, Фандъкова уточни, че през последните 3 година общината има нарастване на приходите от градски превоз, само че поради пандемията пътникопотокът е намалял. " За месец ноември 2020 година сметката за ток на метрото е била 1,1 млн. лева, този месец ноември - 3,5 млн. лева Няма сдружение - частно, държавно или общинско да издържи на този напън. Разширението на метрото за мен е приоритет, проектира се сега, а през март чакам да стартира строителството на трите нови сектора ", сподели кметът.

Относно " Топлофикация София " Фандъкова изясни: " Това е стратегическо сдружение, няма да се допусне банкрут. Това не значи, че не би трябвало да се намерят решения. Поела съм ангажимент да работя по новия проект за рационализация на сдружението. Само за последните 6 месеца дупката от разликите в цените е 160 млн. лева ". Тя добави, че следва да се затегне контролът на общинските сдружения.

Фандъкова изясни, че е проследила митинга против зеления документ във вторник. " Относно рецензиите за какво не го е забранила поради епидемията, тя изясни, че това е демократично право на жителите, като през последните 2 година тя не е забранявала проява, тъй като съгласно нея сходно деяние няма да попречи на провеждането, а ще внесе напрежение - тъй като възбраната разрешава на полицията да се намеси със мощ. Уточни, че тя ще разиска с Министерство на вътрешните работи поръчките за последващи митинги.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР