Заеми, предоставени от компаниите майки в чужбина на българските им

...
Заеми, предоставени от компаниите майки в чужбина на българските им
Коментари Харесай

Близо 1 млрд. евро чужди инвестиции са вложени в икономиката през 2019 г.

Заеми, предоставени от фирмите майки в чужбина на българските им дъщерни сдружения, са в основата на растежа на задграничните вложения в интервала януари - ноември 2019 година През единайсетте месеца те доближават 989 млн. евро при 522 млн. евро за същия интервал на 2018 година, демонстрират данните на Българска народна банка, представени от " Капитал ".

Притокът от дългови принадлежности е над 1.3 милиарда евро като към този момент не е известно от кое място идва, а чистата сума на дяловия капитал, който демонстрира дълготрайни инвеститорски ползи, е на минус от 411 млн. евро.
Положителното салдо по услугите обаче нараства на годишна база - от 3.4 милиарда евро към ноември 2018 година до близо 3.9 милиарда през 2019 година Увеличението не се дължи толкоз на повече български услуги, употребени от чужденци, колкото на по-малко българи, които са заплатили за задгранични такива.

Сметката за първичния приход, където влизат чистите приходи от дивиденти и парите на краткотрайно работещите отвън страната, е на минус от 11.2 млн. евро през януари - ноември, а при вторичния приход, където са включени да вземем за пример европейските средства и парите от емигранти, чистата сума леко нараства с 22 млн. евро до 1.85 милиарда евро на годишна база.
Реинвестираната облага в страната е 81 млн. евро от началото на 2019 година, само че данни за последното тримесечие към момента няма.

Леко ускоряване на износа пък е довело до превишаването над вноса със 165 млн. евро като година по-рано е имало недостиг от над 1.6 милиарда евро. Салдото по услугите също е позитивно и доближава 3.9 милиарда евро през интервала януари - ноември 2019 година, показва изданието.

Данните за директните вложения подлежат на проверка до 2 година след първичното им обявяване.

Данните както за 2018, по този начин и за 2019 година са повлияни от покупката на френската " Сосиете женерал Експресбанк " от ДСК – българското отделение на унгарската OTP. Операцията е с нулев чист резултат за българската статистика, само че, защото парите се разпределиха през декември 2018 година и януари 2019 година, на годишна база изкривява трендовете, показва изданието.

Търговският баланс от началото на годината е позитивен към ноември в размер на 165 млн. евро при недостиг от 1.6 милиарда през същия интервал на 2018 година
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР