Заедно с Невена Коканова и Катя Паскалева, Цветана Манева е

...
Заедно с Невена Коканова и Катя Паскалева, Цветана Манева е
Коментари Харесай

Българската актриса с поредно голямо признание за приноса си в киното

Заедно с Невена Коканова и Катя Паскалева, Цветана Манева е измежду най-големите актриси, с голям принос за развиването и достиженията на българските спектакъл и кино. И доказателство за това са значимите награди, които е получавала през кариерата си.
 Когато Цветана Манева, Алекс Сърчаджиева, Александър Сано и Калин Врачански приказват
Когато Цветана Манева, Алекс Сърчаджиева, Александър Сано и Калин Врачански приказват " за любовта... "

Между музиката и думите

Последните ѝ оценки са " Златна роза " за изцяло творчество на Варненския фестивал от 2004 година, медал " Стара планина " - първа степен, както и огромната премия " Икар " на Съюза на артистите в България.

На 30 януари Цветана Манева ще отпразнува 80-годишния си празник. Почти два месеца по-късно, на 23 март, когато ще се състои церемонията по връчването на премиите на 28-ия София Филм Фест, актрисата ще бъде удостоена с поредна значима премия - Наградата на София. Тя ще ѝ бъде връчена от Столична община като самопризнание за приноса ѝ към изкуството на киното.

Сред най-известните функции на Цветана Манева са тези във филмите " Трудна обич ", " Дами канят ", " Мечтатели " и " Мера съгласно мера ". Но преди да се снима в киното, тя е отдадена на театъра.
 Цветана Манева в

Цветана Манева в " Мера съгласно мера "

Всъщност актьорският ѝ гений значително е завещан от татко ѝ - пловдивският артист Георги Манев. Още като ученичка тя играе в спектакъла на Валери Петров " Когато розите танцуват " и макар че в даден стадий от живота си се колебае дали да не посвети живота си на медицината, в последна сметка избира актьорството за своя специалност.

След като през 1966 година приключва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на професор Моис Бениеш, Цветана Манева стартира да взе участие в редица постановки на режисьора Любен Гройс, за който споделя, че е най-големият ѝ преподавател. Кариерата ѝ потръгва в Пловдивския трагичен спектакъл, а по-късно се причислява към трупата на Театър " Сълза и смях " в София. Играе и в постановки на Театър 199, " Сфумато " и Младежкия спектакъл.
 Снимка 650607

В киното пък Цветана Манева има над 50 функции. На огромния екран дебютира още като студентка, а първото си огромно самопризнание получава през 1973 година на Международния кинофестивал " Златна роза " за основната си роля във кино лентата на Бинка Желязкова " Последна дума ".
 Цветана Манева в

Цветана Манева в " Последната дума "

70-те са най-активните ѝ години в киното, а с изключение на в емблематични български филми, се снима и в непознати продукции, снимани в България, като френския " Брътвежите на родилката ", сръбския " Нечиста кръв ", съветския " Дон Кихот се завръща " и италианския " Ловджийска чанта ".

През 1982 година Цветана Манева е заместник-председател на Съюза на артистите в България и става национална артистка. Малко повече от 10 години по-късно е артистичен шеф на фестивала " Варненско лято " и стартира да преподава в театралния лицей " Любен Гройс ". В началото на 2000-те пък стартира да учи на актьорско майсторство и студентите от Нов български университет, където е удостоена с купата " почетен професор ".
 Маргарита Стойкова - част от програмата на “Берлинале ” за “Европейски изгряващи звезди
Българска актриса е измежду 10-те изгряващи европейски звезди

Тя е единствено на 18, само че към този момент е печелила награди

Самата Цветана Манева споделя, че желае да научи младежите да имат вяра в себе си, да са покрай човешките добродетели и да харесват себе си, тъй като " по какъв начин ще те харесат в залата, в случай че ти не харесваш себе си ".
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР