Задушница са дните в годината, посветени на помен в памет

...
Задушница са дните в годината, посветени на помен в памет
Коментари Харесай

Наближава задушница

Задушница са дните в годината, отдадени на помен в памет на умрелите. По традиция, по време на тези дни, християните се молят на Господ, с цел да елементарни греховете на умрелите им близки. Църковният календар дефинира три задушници през годината. Те постоянно са в събота, тъй като съботата е денят, избран от църквата за респект към мъртвите. В тези дни се организира свещенодействие в църквите, което включва молебствия за упокой на душите на 

Задушница тази година се отбелязва в следните дни:

- в събота против Неделя Месопустна (преди началото на Великия пост), наричана също Месни Заговезни – 9 март;

- в събота против Петдесетница, известна като Черешова задушница – 22 юни;

- в събота против Архангеловден, известна като Архангелова задушница – 2 ноември.

В някои райони на България се практикува традицията да се вършат задушници и по време на други огромни празници като Петковден, Димитровден, Тодоровден, Гергьовден и други. Обичаите по време на задушница са прецизно избрани, само че могат да варират според от района.

На първо място, при гробовете се кади с тамян, възпламеняват се свещи и се оставят цветя. Свещта символизира вярата на общността, а пламъкът припомня за вечността на душите, който осветява пътя им в отвъдното. Тамянът, от своя страна, е знак на чистата молитва, до момента в който цветята съставляват добродетелите на умрелия. Прекадяването с тамян се прави " с цел да се отврати злото ". Колкото по-голям е пушекът, толкоз по-далече ще бъде отблъснато злото.

Другата традиция на задушница включва нормалните общи трапези. При този бит, с думите " Бог да елементарни ", първата хапка се поставя на земята, а първата глътка вино се изсипва на земята.

Също по този начин, традицията постанова да се вършат раздавки. Храна и питиета се раздават на близки, съседи и всички, които посещават гроба на умрелия, както и на хората към прилежащите гробове, в това число и на непознати. В тези раздавки може да се подаде това, което имате и желаете. Най-често се раздават варено жито, задушнична пита и вино, които символизират възкресението, плътта и кръвта на Христос.

Други подобаващи храни за помен при задушница включват плодове и сладкиши. Важно е да се означи, че раздавките не се оставят върху гроба на умрелите, а са предопределени за живите, с цел да загатват покойниците с положително в молитвите си, написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР