Задръствания, печки на дърва и въглища, кални петна и строежи,

...
Задръствания, печки на дърва и въглища, кални петна и строежи,
Коментари Харесай

Трафик, ФПЧ, кални петна, кюмбета – губи ли Пловдив битката с токсичния въздух?

Задръствания, печки на дърва и въглища, кални петна и градежи, ФПЧ и отровни газове – това в положението на атмосферния въздух в Пловдив и тази година.  Токсичният въздух, който дишаме всички, няма особена смяна макар редицата признати тактики, стратегии и инфраструктурни планове, които се осъществят.
Прочетете още
Последните отчети на Регионална инспекция за опазване на околната среда от декември 2021 и юни 2022 година, които са за осъществяването на Програмата за подобряването на качеството на атмосферния въздух на Община Пловдив в интервала 2018 – 2023 година дават „ без смяна ”  на съвсем всички 31 индикатори.

Кметът Здравко Димитров нееднократно е казвал, че още е първия му ден като кмет на Пловдив е бил санкциониран от екоинспекцията за това, че Общината не е изпълнявала програмата. Макар той постоянно да дава препратки, че с изключение на Пловдив, виновни са общините „ Родопи ” и „ Марица ”, то фактът е, че градските управляващи не се оправят в борбата с мръсния въздух.

Европейската норма за превишаване на ФПЧ и отровните газове е 35 дни годишно. Нивата се мерят през две станции под тепетата – в квартал „ Каменица ” и „ Тракия ”. При първия пункт нещата наподобяват по-добре – през 2019 година там дните  с превишения са били 69, а през 2021 година – 47.  В „ Тракия ” обаче превишенията са сред 80 и 90 дни през последните три години.

Трите съществени замърсители на въздуха в Пловдив са автомобилният трафик, отоплението с твърдо гориво и стотици декари запрашени терени, с модерното име „ кални петна ”.  Мерките,  които Община Пловдив си е сложила за оправянето с тях са понижаване на тапите посредством инфраструктурни планове и по-добър градски превоз,  зони с ниски излъчвания, замяна на отоплителните уреди с екологични, поливни системи и залесяване на калните  петна. Как се извършват те?

Инфраструктурните планове и градския превоз

Пловдив започнаха редица инфраструктурни планове, които обаче към момента не са приключени. Разтоварването на придвижването по хипотеза става с нови пътни връзки, които да поемат трафика. Реално такива са „ Модър-Царевец ” и пробива под Централна гара. Третият план,  който се води в тази рубрика – пробивът на Водната палата бе преустановен, защото резултатът му щеше да е противоречив, а и се надигна огромно публично неодобрение. В момента се осъществят поправки на съществени пътни артерии, чийто резултат обаче ще се види едвам, когато бъдат приключени.

На другия полюс обаче е положението на градския превоз. Към днешна дата  пловдивчани могат само да се „ радват ”, че подобен има.  Публичният превоз нито става по-добър, нито по-предпочитан. Община Пловдив е в непрекъсната борба с частните превозвачи, а на всичкото от горната страна сега по улиците се движат с 25% по-малко рейсове, в сравнение с е главната транспортна скица. Създаването на общинското дружество за екологичен градски превоз също е нещо неразбираемо в бъдещето, което може да остане в графата „ положителни планове ”.

Очаква се следващата година да бъде въведена и зона с ниски излъчвания, която обаче никога няма да е панацея. Идеята е да се лимитират старите и цапащи коли в центъра на Пловдив по време на отоплителния сезон от октомври до март. Проблемът обаче е, че защото градът няма вътрешен кръг, то близо 50% от колите ще бъдат отрязани да стигат от едната точка до другата, защото сред доста региони единствената връзка е през централна градска част. Немислимо наподобява към днешна дата да се вкара и зона с ниски излъчвания на отоплителните уреди, с които да се забрани потреблението на печки с твърдо гориво. Това би било допустимо едвам когато бъдат сменени всички отоплителни уреди.

Програмата за „ безплатните ” климатици

След скандалните по публичните поръчки и забавянето с избора на реализатор за другите доставки, Община Пловдив най-сетне стартира подмяната. До края на 2023 година би трябвало бъдат сменени 3400 остарели уреди, като отпусната сума от Европа е 14 млн. лв..

По последните данни от зам.-кмета Анести Тимчев досега са подписани 900 контракта, при 2500 поръчки.  Много от тях обаче са отпаднали по една или друга причина, други са се отказали поради повишението на цените на енергийните носители. Ако градските управляващи не съумеят да усвоят цялата сума, то остатъка ще бъде върнат на Управляващия орган.  За идващия програмен интервал сумата за Пловдив е 28 млн. лв., само че тя също може да претърпи промяна, в случай че първият стадий се провали.

Калните петна и зелените площи

Община Пловдив стартира война с калните петна, само че към момента не е изгърмяла и един патрон в нея. През последната година градските управляващи не са почнали нито  едно огромно озеленяване, като изключим акциите  на „ Градини и паркове ” за засаждане на дървета или някакво отчасти затревяване.

Трите съществени аргументи за това са – неналичието на поливни системи, паркирани коли в зелените площи и строителните  обекти.

„ Градини и паркове ” макар че желаеха да построяват поливни системи, до този миг не са почнали нито една. Парите за тях бяха пренасочени, след  като не бе пусната социална поръчка за закупуването на подобен вид съоръжение.

Липсата на паркинги и все множеството коли в Пловдив пък трансформират тогавашните зелени площи точно в такива кални петна.

Локалните ограничения от районните кметства

Изграждането на паркинги, паркове и междублокови пространства през годините  стана съществена функционалност на районните кметове. В регион „ Източен ”, където е една от измервателните станции на Регионална инспекция за опазване на околната среда, се вижда възстановяване на качеството на въздуха, макар че там е в региона е и Столипиново.

„ Имаме съществено понижаване на дните, в които  има превишаване на замърсяване в „ Каменица ”. При норма от 35 дни в годината, до днес( б.а. 23 декември) е 34. Със сигурност ще са под 47, колкото бяха предходната година ”, сподели районният кмет Иван Стоянов.

Според него отражение е дало построяването на поливна система в парк „ Каменица ”, еднопосочно придвижване в зоната.

„ Не бива да се не помни, че през тази година бяха затворени за придвижване ул. „ Богомил ” и „ Ген. Радко Димитриев ”. Това значи и по-малко трафик в карето. Това е следващото доказателство, че автомобилният трафик, дружно с печките на твърдо гориво са един от главните източници на замърсяване ”, сподели Стоянов.  Освен с „ Градини и паркове ” районното кметство работи съществено и по озеленяването на региона, като над 400 дървета са били засадени. От тях са и 180 дървета по плана на ул. „ Лев Толстой ”.

Кметът Здравко Димитров съобщи, че една от тематиките, на които не е обърнал задоволително внимание е екологията, само че същото са сторили и неговите прародители.  Следващите години точно тя би трябвало да бъде акцент в ръководството на града, тъй като мръсния въздух не е нещо, което може да чака, а здравето на пловдивчани, нещо което може да се върне.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР