Задават се инициативи за по-прозрачна и устойчива верига на доставките

...
Задават се инициативи за по-прозрачна и устойчива верига на доставките
Коментари Харесай

Соларната бонанза в Европа е към края си

Задават се начинания за по-прозрачна и устойчива верига на доставките във фотоволтаичния бранш

След три години с по 40% напредък фотоволтаичният бранш ще забави движение
(снимка: CC0 Public Domain)

Страните-членки на Европейския съюз са конфигурирали „ рекордните “ 56 GW фотоволтаични системи през последните 12 месеца. Така продължава лудият напредък със приблизително по 40% на годишна база през последните три години. Но, съгласно SolarPower Europe, златното време на слънчевата сила в Европа може би скоро ще бъде засенчено от облаци, защото цените на силата се стабилизират, а лихвените проценти по плановете скачат.

Слънчевата сила се радва на развиване с „ рекордна “ скорост в Европейския съюз за трета поредна година. Според отчет на асоциацията SolarPower Europe, държавите-членки са конфигурирали общо 56 GW през последните 12 месеца. Този бърз напредък продължава с почти постоянен ритъм към този момент трета поредна година, всяка от които се радва на 40% растеж на годишна база. Германия заема първото място с конфигурирани 14,1 GW, следвана от Испания с 8,2 GW, Италия с 4,8 GW, Полша с 4,6 GW и Нидерландия с 4,1 GW.

Пейзажът се утежнява

Но тази „ история на триумфа “ скоро може да завърши, предизвестява SolarPower Europe. Последните три години на „ извънредно бърз напредък “ скоро ще стигнат до стадий на закъснение, защото цените на силата падат до равнищата отпреди рецесията и пейзажът на фотоволтаичния бизнес става все по-„ влошен “ от „ инфлационна среда “, измъчвана от високи лихвени проценти. Асоциацията предвижда растежът през идната година да е едвам към 11%.
още по темата
Търсенето на покривни фотоволтаични системи за жилища също се забавя. Част от аргументите за това е продължителното изчакване за включване от страна на комуналните сдружения, споделя SolarPower Europe. „ Въпреки впечатляващите достижения досега, слънчевата сила доближава сериозна точка, в която ще бъде взето решение за по-нататъшния път на напредък, доминиран от най-ниската цена, най-гъвкавата и най-лесно внедримата енергийна технология “, споделя шефът по политиките в SolarPower Europe Драй Аке.

„ Не можем да приемем време за свързване към мрежата от повече от 4 години. Не можем да позволим муден локален прогрес при издаването на разрешителните. Не можем да рискуваме комерсиалните бариери да забавят внедряването, нито да пропуснем шанса да възстановим европейското фотоволтаично произвеждане “, сподели той. „ Всичко това има значение; само че отговорността още веднъж е върху политиците – те би трябвало да да обезпечат положителни капиталови условия за фотоволтаичната сила “.

Според разбора на асоциацията, общите конфигурирани мощности в Европейския съюз сега са 263 GW. Цифрите за инсталиране през 2025 година се чака да се завъртят към 73,8 GW, последвани от 84,2 GW през 2026 година и 93,1 GW през 2027 година

Нужда от промени

Асоциацията предлага промени в политиката в поддръжка на фотоволтаичната агресия в Европа. Това включва понижаване на цената на капитала на Европейската централна банка за „ зелени вложения “, възстановяване на гъвкавостта на мрежите, подготовка и развиване на работната мощ, възстановяване на процесите за издаване на разрешителни и разширение на устойчиви, „ диверсифицирани “ вериги за доставки в слънчевия бранш.

SolarPower Europe споделя, че „ инструментите “ за комерсиална отбрана не са част от решението.

Асоциацията и различен главен състезател в промишлеността, Европейският съвет за произвеждане на слънчева сила (ESMC), неотдавна разпалиха дебата дали Европейският съюз би трябвало да ограничи навлизането на артикули, създадени посредством хипотетичен насилствен труд. SolarPower Europe „ чака с неспокойствие “ първите екологични правила на Европейската комисия за слънчевата сила да влязат в действие. Очаква и идния Закон за възбрана на насилствения труд и Директивата за надлежна инспекция на корпоративната резистентност.

Тези начинания би трябвало да оказват помощ на веригата за доставки да стане „ по-устойчива, транспарантна и свободна от всевъзможни връзки с насилствен труд “, се споделя в него.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР