Задават ли се поредни изменения в Кодекса на труда?Още в

...
Задават ли се поредни изменения в Кодекса на труда?Още в
Коментари Харесай

Задават ли се поредни изменения в Кодекса на труда?


Задават ли се следващи промени в Кодекса на труда?Още в първите дни от работата на 46-ото Народно заседание бяха импортирани два законопроекта с оферти за промени в трудовата конституция. Единият е на „ Изправи се БГ! Ние идваме “, който регламентира въвеждането на електронна трудова брошура, а другият е на ГЕРБ за държавна поддръжка за компаниите и работещите при по този начин наречения насилствен престой.

Междувременно от КНСБ упорстват за незабавни промени в Кодекса на труда, свързани със задаващата се четвърта вълна на пандемията. Става въпрос за детайлното регламентиране на работата от разстояние или по този начин наречената отдалечена работа или хоум офис - когато се ползва наложително, като наложителна форма на труд при изключителни условия като пандемията.

В Кодекса на труда да се регламентира опция за договаряне сред работодателите и служащите на месечна еднократна сума - по този начин наречената надбавка за домакински офис, с която чиновниците да покриват разноските за ток, отопление, поддръжка и наем на жилището - това е едно от предложенията на КНСБ.

" Освен това работното място в дома в такива случаи би трябвало да не бъде мобилно, а строго закрепено, обособено ", сподели пред БНР Величка Микова, народен секретар на КНСБ. Според нея би трябвало да има и повече изясненост по отношение на нормите, свързани с работното време.

Междувременно от синдиката към този момент са подготвени със мнения по импортираните към този момент два законопроекта за ремонти в Кодекса на труда. Едното предложение е на депутати от " Изправи се БГ! Ние идваме! " и е за това трудовите книжки да станат електронни. Предложението е цялата информация от трудовите книжки да стане електронна и работодателите да попълнят данните онлайн. Когато човек стартира първата си работа, работодателят би трябвало да сътвори електронната му трудова брошура, а служителят да получи личен код за достъп.

При постъпване на нова работа, служителят е задължен да даде достъп на работодателя си до електронната трудова брошура, е концепцията на вносителите. Според депутатите хартиената трудова брошура е остаряла и има редица дефекти. С електронизирането се поставя завършек на нечетливите трудове в трудовата брошура, другите способи на попълване, сложното коригиране на техническите неточности и рискът да бъде изгубена или унищожена, написа в претекстовете към законопроекта. Въвеждането на електронната трудова брошура евентуално ще получи поддръжката и на работодателите. КНСБ обаче е срещу тази концепция и счита, че сегашните разпореждания, касаещи трудовата брошура, би трябвало да останат и че одобряват за рисково приемането на електронен документ, тъй като има заплаха не всяка от страните в трудовото отношение да бъде правилна.

От КНСБ не са сигурни, че всеки работещ ще може да борави с електронна трудова брошура.

Що се отнася до импортираните от ГЕРБ оферти за промени в Кодекса на труда, те всъщност съставляват концепция, стартирана от КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България, още предходната година в разгара на пандемията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР