Задавам въпрос към КЕВР - събрахте ли се, обсъдихте ли

...
Задавам въпрос към КЕВР - събрахте ли се, обсъдихте ли
Коментари Харесай

Нинова: КЕВР да каже какво става с подписите на 200 000 българи срещу сделката за ЧЕЗ

Задавам въпрос към КЕВР - събрахте ли се, обсъдихте ли и какво решихте по писмото, което ви внесохме, съпроводено с подписите на 200 хиляди български жители срещу договорката за ЧЕЗ. С този въпрос водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се обърна от парламентарната естрада към управлението на енергийния регулатор.

Днес депутатите одобриха годишния отчет за работата на КЕВР през 2017 година, съобщи Actualno.com.

" Реши ли комисията проблема, изпълнихте ли новите си отговорности. Ще спрете ли активите или ще дадете зелена светлина ", попита Корнелия Нинова.

Преди нея секретарят на ПГ " Българска социалистическа партия за Бългирия " Филип Попов прикани ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева да предложения Цветан Цветанов в залата. " Председателят на ПГ на ГЕРБ го нямаше и през вчерашния ден в Народното събрание, няма го и през днешния ден. Обсъждат се значими точки, поканете го ", обърна се Попов към ръководителя на Народно събрание.

Той напомни, че точките, които е трябвало да се разискват през вчерашния ден, са отсрочени за през днешния ден, тъй като са извънредно значими и следваше да участва управлението на съответните комисии. " Него го няма и през днешния ден, за какво тогава отложихте точките ", попита още Филип Попов.

Председателят на КЕВР Иван Иванов незабавно отговори. В изявлението си той акцентира, че събраната от Българска социалистическа партия подписка няма изразени претекстове, според условието на закона .

" Текстът, който одобри Народното събрание не демонстрира никакви критерии, по които комисията да се произнесе. Не разяснява дали комисията има сходен капацитет – кадрови или административен. Защото в текста, признат от Народното събрание се споделя вали не се заплашва националната сигурност и публичния ред, само че те са обект на други държавни институции. С други думи – в закона би трябвало ясно да се разпише кой се произнася ", акцентира Иван Иванов.

Той добави, че нито един регулаторен орган в Европейски Съюз няма пълномощия да се произнася авансово по договорка от частен темперамент. " В рамките на 19-годишната си активност КЕВР нито един път не е имала такива пълномощия, а затова няма и административен капацитет да се произнесе по договорката ", приключи той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР