Задава се нов опит малките производители на грозде да получат

...
Задава се нов опит малките производители на грозде да получат
Коментари Харесай

Нов опит малките производители на грозде да продават собствено вино

Задава се нов опит дребните производители на грозде да получат право да продават лично вино на пазара с таван до 10 000 литра. Предложението е импортирано като корекция в Закона за виното и спиртните питиета сред двете четения, на чисто новия закон, който се приготвя за сектора. Подписите си под него са сложили Валери Симеонов и група депутати от НФСБ.

" Ежегодно в период до 30 юни на съответната година гроздопроизводителите с регистрирани лозарски стопанства могат да подават заявки за желание да произведат за своя сметка вино от лично винено грозде, за предложение на пазара. Произведеното количество вино за предложение на пазара не може да е повече от 100 хектолитра за съответната година ", гласи поправката.

Прави се и конкретизиране, че лозята или може да са лични на дребните производители или наети от тях.

В претекстовете си вносителите прецизират, че досега тази група евентуални участници на пазара е напълно нерегулируема. По данни на Изпълнителната организация по лозата и виното приблизително сред 30 и 50% от реколтата се създава и преработва от нерегистрирани производители и доближава до пазара като краен артикул вино и ракия.

Отделно от това вносителите позволяват, че мярката ще подтиква притежателите на тези дребни и междинни стопанства да стартират да ги развиват и да станат пазарно по-добре насочени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР