Задава се и боршова война между Русия и Украйна Спорът

...
Задава се и боршова война между Русия и Украйна Спорът
Коментари Харесай

Киев опитва да включи борша в списъка на ЮНЕСКО


Задава се и " боршова война " сред Русия и Украйна

Спорът сред Русия и Украйна за произхода на борша може да се разгорещи, откакто Киев разгласи желанията си да подаде молба до ЮНЕСКО за интернационално признание на своите права върху емблематичната зеленчукова чорба, написа организация " Фокус ".

Mинистерството на културата на Украйна желае статут на ЮНЕСКО за културно завещание за ястието в опит да уреди „ боршовата война ", почнала предходната година, когато съветски държавен акаунт в обществената мрежа „ Туитър " разказа супата като едно от „ най-известните и обичани ястия в Русия и знак на обичайните кухня ".

Коментарът провокира отвращение в обществените медии, като някои украинци описаха дейностите на Русия като опит да предяви искания към националността на борша. „ Сякаш кражбата на Крим не им беше задоволителна ". Първото споменаване на борша, който нормално се сервира със заквасена сметана, датира от XVI век, а през днешния ден има десетки разнообразни предписания за приготвянето му, напомня The Times.

Много историци считат, че самото название „ борш " се свързва с елементарен херакъл. Това растение обичайно се употребява за подготвяне на супи в Киевска Рус, изяснява изданието. Към момента има разнообразни предписания за подготвяне на борш, както и няколко разнообразни изписвания на тази дума на британски, отбелязва създателят.

За самодейността за включването на борша в листата на ЮНЕСКО в Украйна интензивно се застъпва известният готвач от Киев Евгений Клопотенко, който събира разнообразни предписания в цялата страна и прави презентация за чиновници от Министерството на културата, се споделя в публикацията. Според него украинците би трябвало да пазят борша като един от знаците на националната си еднаквост, защото любовта към това ядене „ сплотява " цялата украинска нация, изяснява The Times.

В същото време съветските медии дефинираха самодейността на Киев като „ нова причина за скандал ", отбелязвайки, че това ядене е известно в доста страни. По-специално „ Комсомольская истина " написа, че боршът не може да се назова извънредно „ украинско " ядене. „ Российская газета " означи, че боршът „ е прочут в цяла Източна Европа, от Румъния до Литва и всяка страна го счита за собствен ".

Нов източник на несъгласия бяха известията, че италиански готвач е приготвил борш за съветски лекари, пристигнали в Украйна, с цел да оказват помощ в битката с ковид. Това разгневи някои украински коментатори, които показаха мнението си, че е било по-добре да „ сготвят зелева чорба ", се споделя в публикацията.

В същото време известният съветски готвач Станислав Филимонов счита, че разногласията за това чий е боршът са безсмислени. „ Основното е, че има добър усет ", заключи кулинарният експерт в изявление за The Times.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР