Задава ли се търговска война? Евросъюзът обеща реципрочен отговор на

...
Задава ли се търговска война? Евросъюзът обеща реципрочен отговор на
Коментари Харесай

Брюксел се обяви срещу американските мита за внос на стомана и алуминий

Задава ли се комерсиална война? Евросъюзът даде обещание взаимен отговор на проектите за наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий, които американският президент Доналд Тръмп разгласи в четвъртък. А ръководителят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер уточни и съответни артикули. МВФ предизвести, че възможни наказателни мита на Вашингтон ще навредят и на американската стопанска система.

Брюксел е подготвил контрамерки против американските наказателни мита от 25 на 100 за стоманата и 10 % за алуминия. Еврокомисарите ще обсъдят отговора в сряда, приказва се за ответни 25 на 100 за стоманата, земеделието и промишлените артикули. В Хамбург ръководителят Юнкер беше по-конкретен.
Жан-Клод Юнкер - ръководител на Европейска комисия: Налагаме мита върху мотоциклетите Харлей Дейвидсън, джинсите Левис, бърбъна. Ние също можем да постъпваме неуместно, избирам да не се постановяваше да го вършим, само че виждам с огромна паника, че популизмът става публична политика в някои елементи на света.
Споменатите артикули идват от щати под републиканско ръководство. Съединените щати са най-големият вносител на стомана в света с над 30 милиона тона годишно на стойност 24 милиарда $. Едва 4 % от това количество идва от Германия, до момента в който 50 на 100 се падат на Канада, Бразилия, Южна Корея и Мексико. Ответни ограничения са на практика сигурни, макар че Вашингтон не показва съответни страни.

Според Питър Наваро, консултант в Белия дом, 10 % мито върху алуминия ще оскъпи с едвам един цент кутия бира, с 45 $ автомобил и с 20 хиляди един Боинг 787. Компанията за битова техника Електролукс обаче отсрочи проекти на стойност 250 милиона за разширение на завода си в Тенеси заради опасения, че повишаването на американската стомана ще удари върху конкурентността на производството.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР