Задава ли се нов конфликт в Близкия Изток? Това е

...
Задава ли се нов конфликт в Близкия Изток? Това е
Коментари Харесай

Задава ли се нов конфликт в Близкия Изток?

Задава ли се нов спор в Близкия Изток? Това е въпрос, който все по-често се задава по света през последните няколко дни. И от ден дневно по-често поради събитията в Израел. След като американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на страната, Близкият Изток още веднъж се взриви. Включително и посредством ракетни удари, закани, даже апел за свещена война (джихад).

Вчера в Израел, само че и да други места, имаше гневни митинги. Равносметката е 200 ранени. Сред тях има 4-ма израелци, съобщи Нова ТВ. Очаква се през днешния ден митингите да продължат.

В същото време се следят и различия измежду съдружници. Европа се оказа за следващ път на друга позиция от Съединени американски щати. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху пък остро порица лицемерието и двойния стандарт на Европейския съюз във връзка Йерусалим, съобщи бТВ.

" Макар да почитам Европа, не съм подготвен да приема двоен стандарт от нея. Чувам гласове оттова, които осъждат историческото изказване на президента Доналд Тръмп, само че не съм чул наказание на ракетите, изстреляни против Израел или на ужасното подстрекаване против него”, разяснява Нетаняху. Снощи той отпътува на двудневно посещаване в Париж и Брюксел и се закани, че ще показа " истината на Израел без боязън и с високо вдигната глава”.

Междувременно страните от Арабската лига приканиха Съединени американски щати да се откажат от решението да признаят Йерусалим за столица на Израел. Според първите дипломати на тези страни, с тази стъпка Вашингтон нарушава интернационалното право, съобщи Българска национална телевизия. За тях решението не е годно и няма юридическа тежест.

В знак на митинг в доста мюсюлмански страни още веднъж имаше демонстрации. В Източен Йерусалим към 60 души стачкуваха, само че бяха разпръснати от израелските сили за сигурност.

Властите в Тел Авив оповестиха, че са били арестувани 13 души. В Париж към 400 души стачкуваха на площада на Републиката против визитата на Нетаняху. В Истанбул също е планувана проява.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР