Задава ли се краят на българския шопинг в Турция? Очаква

...
Задава ли се краят на българския шопинг в Турция? Очаква
Коментари Харесай

Идва ли краят на българския шопинг в Турция?

Задава ли се краят на българския шопинг в Турция? Очаква се лирата да нарастне и за българите към този момент да не е толкоз преференциално да пазарят всеобщо в Одрин и другите селища към границата.

Очаква се годишната инфлация в Турция да спадне внезапно до 66,8% през декември заради удобния базов резултат и до 43,2% до края на 2023 година, сподели изследване на Ройтерс в сряда, до момента в който месечните покачвания на цените остават високи.

Прогнозата за края на 2023 година е съвсем два пъти по-висока от тази на държавното управление и покачва вероятността за продължаващо напрежение в разноските за живот, защото турците гласоподават на президентски и парламентарни избори идната година.

Инфлацията доближи връх от към 85,5%, 24-годишен връх, през октомври след повишаване в продължение на 17 месеца, основно заради неортодоксалната парична политика с ниски лихви.

Инфлацията се намали леко през ноември и се чака спадът да стане по-изразен през декември и през първото тримесечие на годината, когато скокът на цените през същия интервал на предходната година облекчава годишната инфлация за тази година.

В анкетата на Ройтерс измежду 12 икономисти междинната оценка за годишната инфлация през декември е 66,8%. Прогнозите варираха сред 64,60% и 69,1%, значително в сходство с прогнозата на държавното управление от 65%.

Въпреки внезапното повишаване на цените, централната банка понижи главния си лихвен % от август до 9%, базирайки се на икономическо закъснение. Облекчаването беше част от икономическата стратегия на Ердоган, която дава приоритет на износа, производството, вложенията и заетостта.

Лирата загуби 44% от цената си по отношение на $ през 2021 година, най-много по време на декемврийската валутна рецесия, провокирана от миналогодишните понижения на лихвите. Тя загуби още 30% тази година до историческо дъно, само че се задържа постоянна през последните няколко месеца.

Икономистите обаче плануват спад на инфлацията единствено до 43,2% до края на 2023 година, съгласно междинната оценка на осем икономисти в изследването на Ройтерс, като прогнозите варират сред 33% и 48%.

Правителството предвижда 24,9% инфлация до края на 2023 година, съгласно средносрочните стопански прогнози, и не чака остатък по настоящата сметка най-малко през идващите три години, написа money.bg.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР