Задържаното в петък, 25 май, във Варна прекурсорно вещество може

...
Задържаното в петък, 25 май, във Варна прекурсорно вещество може
Коментари Харесай

Заготовка за амфети за половин милиард евро задържан на варненското пристанище

Задържаното в петък, 25 май, във Варна прекурсорно вещество може да послужи за произвеждане на амфетамини на стойност 500 милиона евро. Това съобщи заместник-директорът на Агенция „ Митници " Юлиан Мирков. По думите му, на черния пазар кг от веществото служи за производството на 10 000 таблетки на цена към 20 евро.

Веществото APAA (алфа- фенилацетоацетамид), което се употребява за произвеждане на наркотични субстанции, е било намерено в резервоар, разтоварен от транспортен съд на Пристанище Варна-запад. Първоначално бе обявено за количество от 6 тона. Впоследствие обаче излиза наяве, че прекурсорът е 2,5 тона, а останалото количество е лимонена киселина.

Заслугата за откриване на противозаконния трафик е напълно на митническите органи и оголен по метода на разбор на риска.Стоката попаднала в полезрението по едно и също време на два отдела - " Митническо разузнаване и следствие " и " Борба с наркотрафика " в Митница Варна. Първоначалният оглед с рентген не открил нередности. Амфетаминопроизводното вещество било по този начин усърдно подредено, че да заблуди митничарите.

След разтоварването обаче станало ясно, че 100 от общо 300 чувала по 25 кг съдържат неразрешеното вещество APAA. Забраненото вещество е било в същата опаковка като лимонената киселина, изясни Юлиан Мирков.

Стоката е била натоварена в Китай. Варна не е била последна точка за нея, разкри окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Разследващите имат изясненост от кое място е поръчано веществото, за къде е било предопределено и кой е адресат по документи. Тази информация обаче не бе разгласена, с цел да не се попречи на следствието.

Все още няма арестувани. Предстоят още дейности и след събиране на нужните доказателства, ще бъдат повдигнати обвинявания, разясни прокурор Чавдаров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР