Задържаният в Белгия 20-годишен българин вече е с повдигнати обвинения

...
Задържаният в Белгия 20-годишен българин вече е с повдигнати обвинения
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинения на задържания в Белгия българин

Задържаният в Белгия 20-годишен българин към този момент е с повдигнати обвинявания за присъединяване в терористична група. Той и още шестима души бяха арестувани в границите на огромна полицейска акция против джихадистки мрежи.

До момента знаем, че арестувани са един българин, един турчин и петима белгийци. Всичките са на възраст сред 19 и 24 години. Паралелните акции на белгийската полиция са били осъществени в Антверпен и в Брюксел, където е задържан и българинът Сергей. Според източници на БТВ фамилията му е Радков. Живее в Белгия от 7 години. Бил е малолетен, когато за финален път е напуснал България.

Никой от Брюксел не е търсил българските управляващи по случая. Сергей и 24-годишен белгиец са с обвинявания за присъединяване в терористична група. Двете групи - в Антверпен и в Брюксел са били свързани. Не е известно обаче каква е била задачата на възможната офанзива. Един от обискираните адреси е в Моленбек – брюкселското предградие, станало печално известно с ислямистката клетка, виновна за атентатите през 2015-2016 година в Париж и Брюксел. Задържаните в понеделник вечер в Антверпен и Брюксел ще бъдат изправени пред съда в понеделник. 

„ И в двата случая открихме ясни доказателства за подготовка и дейности за осъществяване на офанзива. Не искахме да чакаме, до момента в който си намерят съответна цел, с цел да извършат нападението. Разследването обаче демонстрира, че е имало мощна подготвеност за осъществяване на набези в Белгия “, сподели Ерик Ван дер Сипт, федерален прокурор.

Българинът Сергей Радков е арестуван по съмнение, че е предоставял оръжие и не е измежду главните участници в групата. Според източници той е от Благоевград, живял е в ромската махала, само че преди повече от 15 години фамилията се мести в Разград. След това отпътуват за Антверпен и най-малко от 6 години не са се прибирали у нас. На хипотетичния му адрес в Благоевград живеят други хора, които се съмняват, че адресната му регистрация е същинска.

Белгия няма да покачва равнището на паника за заплаха от терористични офанзиви. „ Със сигурност няма и причина да се провокира суматоха измежду хората. Но несъмнено, ние следим от близко обстановката и ще поправяме заповедта, когато е належащо “, изясни Анелис Верлинден, министър на вътрешните работи. Все още не е ясно какво е открито при обиските. Властите не разкриват и терористичната организация, за която са работили радикализираните младежи. Но през 2020 година единият от тях във видеоклип се е заклел във честност на „ Ислямска страна “.

Българинът Сергей Радков и останалите шестима упрекнати в джихадизъм, бяха задържани тъкмо 7 години и 6 дни след кървавите атентатите в Брюксел от март 2016 година и тъкмо по време на извънредно сензитивния за Белгия правосъден развой за тях, който продължава и в този миг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР