Задържаните с над 20 килограма марихуана на обща стойност над

...
Задържаните с над 20 килограма марихуана на обща стойност над
Коментари Харесай

Задържаните с дрога при акцията на ГДБОП – баща, син и “случайно“ попаднал там турчин

Задържаните с над 20 кг марихуана на обща стойност над 400 хиляди лв. се оказаха татко, наследник и турски жител, който твърди, че инцидентно се е озовал в колата на мястото на престъплението. Тримата мъже бяха задържани на 26 януари при спецакцията на ГДБОП на „ Рогошко шосе ” в Пловдив.
Прочетете още
Срещу Владимир Димитров /65г./ Димитър Димитров /35г./ и Керем Басуд /51г./ е повдигнато обвиняване за тежко съзнателно закононарушение – владеене за разпространяване на високорисково наркотично вещество в изключително огромни размери – марихуана. За сходен тип закононарушение законът планува наказване „ отнемане от независимост ” от 5 до 15 години и санкция от 20 000 до 100 000 лв..

От прокуратурата желаеха най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража ” и за тримата мъже, с претекста, че всички са съпричастни към закононарушението, за което са привлечени като обвинени, дейностите им са с висока степен на социална заплаха и има има заплаха да се укрият и да извършат друго закононарушение.

По делото е изяснено, че мъжете са задържани на паркинг в Пловдив от чиновници на ГДБОП в автомобил с марка „ Ситроен “, ръководен от 65-годишният мъж. При осъществените след това процесуално-следствени дейности - оглед на местопрестъпление и претършуване и изземване, покрай колата и в нея, са били открити и конфискувани 3 полиетиленови сака, в които имало 40 полиетиленови пакета, увити в тиксо. В колата на Владимир Димитров е пътувал Керем Басуд а в непосредствена непосредственост е арестуван и Димитър Димитров. Автомобилът на турския жител се е намирал на към 2 км. от мястото на престъплението, като той твърди, че се е качил „ на стоп ” в ситроена и не познава българите.

Защитникът на Димитрови изиска бащата да бъде пуснат под домакински арест тъй като е епилептик, с тежко здравословно положение и задържането му в ареста може да се окаже животозастрашаващо за него. Спрямо сина, юристът изиска да бъде освободен без мярка, тъй като няма данни, че е взел участие в закононарушението.

Адвокатът на Керем Басуд изиска от магистратите парична гаранция за клиента си в размер от 3000 до 5000 лв..  Като причина, юристът уточни, че Басуд е съдействал  на полицията, посочил е къде е неговия автомобил, дал е кода на телефона си и е разказал всичко за престоя си в България.

Самият Басуд твърди, че е попаднал инцидентно там, като даже и полицията са нямали данни, че ще участват и лица от турски генезис. Неговото изказване е, че се е качил в колата малко преди задържането му и не е знаел какво има вътре. Пред магистратите турчинът съобщи, че е бил осъждан в родината си за владеене на опиати, само че все още по делото няма постъпили сходни доказателства.

След като изслуша деликатно страните, арбитър Нина Кузманова реши, че все още и тримата арестувани би трябвало да останат в ареста. Според съда, макар началния стадий на следствието има данни, които да обуславят, че тримата са съпричастни към осъществяването на закононарушението, което е с висока степен на социална заплаха. Магистратите решиха, че за Димитрови няма заплаха да се укрият, само че това не важи за Басуд, който е турски жител. Според съдията съществува и заплаха арестуваните да се укрият.

Те могат да апелират решението пред Апелативен съд – Пловдив на 6 февруари.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР