Задържани са пет лица, изготвяли неистински лични документи на чужденци

...
Задържани са пет лица, изготвяли неистински лични документи на чужденци
Коментари Харесай

Акция в Пловдив: Разбиха мрежа за фалшиви лични карти на чужденци

Задържани са пет лица, изготвяли неистинен персонални документи на чужденци против огромни суми пари. Това заяви на брифинг районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Сред тях е и чиновник на Отдел "Миграция " към ОДМВР-Пловдив, който е подпомагал тази активност.

Операцията е взаимна на Районна прокуратура Пловдив, ОДМВР и Дирекция "Вътрешна сигурност " към Министерство на вътрешните работи.

За времето от 15 до 18 януари са били осъществени претърсвания и изземвания на към 15 адреса в Пловдив, Ихтиман, Самоков и Карлово, като са били открити голям брой неистинен персонални карти на чужденци, документи и заготовки за тях, както и оръжие. Документите са били издавани против възнаграждение на към 15 000 лв. и даже евро, сподели още прокурор Грошев.

Задържаният чиновник на отдел „ Миграция “ е подпомагал лицата да се доставят с тези документи, като е употребявал служебното си състояние ", заяви Стефан Банков, шеф на дирекция „ Вътрешна сигурност “ към Министерство на вътрешните работи.

По думите му ролята на служителя е била да подсигурява номера за годност на картите, тъй че да не може да бъде открито, че се касае за неистинен документ. Благодарение на него при информации на контролни органи е било установявано, че документът е годен.

На неговия адрес са били открити идентификационни данни на същински документи на лицата-чужденци, които той е държал в себе си, с цел да бъдат подправени другите документи, както и доста пари.

Задържаният чиновник на "Миграция " е с дълъг стаж в отдела и е на изпълнителска служба.

Лицата, които са се възползвали от услугата, са от Турция, Албания и Тунис. С подправените документи те са могли свободно да обитават у нас и да се движат в страните-членки на Европейски Съюз. На единия от адресите са били конфискувани доста знаци, които наподобяват документите на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и други институции у нас.

Според наблюдаващия прокурор схемата е била стройно проведена, неистинските документи са с високо качество, с помощта на което непознатите жители гладко са пътували в Европейски Съюз.
Разследването е в дейна фаза и сега продължава.

Двете от лицата, които са били с неистинен документи – този от Турция и от Албания са се пробвали да изоставен страната ни през Дунав мост, само че са били арестувани там.

Старши комисар Йордан Рогачев, шеф на ОДМВР-Пловдив изясни, че по реализацията на тази интервенция се работи от началото на 2020 година, след като Икономическа полиция разполага с информация във връзка със случая. Всичко е било строго конфедициално. Едва в петък се е стигнало до реализацията на интервенцията, след разбори.

Били са тествани повече от 15 адреса и седем автомобила, където са били открити неистинските персонални карти, карти за дълготрайно престояване, дипломи и удостоверения за придобиване на подготовка. Било е намерено и оръжие, за което занапред се открива дали е законно, сподели Рогачев.

По думите му на един от адресите е била открита и машина за изготвяме на неистинен документи и хартии за заготовки.

Задържаните са на възраст от 44 и 60 години, те са с минали престъпни появи, които също са свързани с правене на документи с неистинско наличие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР